« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Jedna od četiri žene mora ponoviti operaciju raka dojke

"Mislim da nije sjajno izvrgnuti pacijenticu operaciji a onda u 30 posto slučajeva kazati: zamislite, moramo ovo ponoviti" rekla je voditeljica studije

Fotografija vijesti
Više o

rak dojke

,

karcinom dojke

,

liječenje raka dojke

Svaka četvrta žena koja operira rak dojke biva ponovno podvrgnuta operaciji, nakon što kirurzi zaključe kako su u prvoj operaciji odstranili premalio dio tkiva, a svakoj desetoj se na toj drugoj operaciji na kraju mora odstraniti čitava dojka, rezultat je najnovijeg američkog istraživanja, javlja Hina.

"Mislim da nije sjajno izvrgnuti pacijenticu operaciji a onda u 30 posto slučajeva kazati: zamislite, moramo ovo ponoviti", kaže Laurence McCahill iz Saint Mary's Health Care u Grand Rapids u Michiganu koja je radila na istraživanju objavljenom u časopisu JAMA. "Mislim da je to ipak previše... Iz mnogo razloga ponovna operacija teško pada mnogima. To je za pacijentice teško i iz psiholoških razloga i iz fizičkih i iz ekonomskih", kaže McCahill.

Njezin je tim proučavao oko 2.200 žena koje su u razdoblju između 2003. i 2008. godine u četiri različite bolnice operirale rak dojke parcijalnom mastektomijom odnosno odstranjenjem tumora s dijelom dojke. U tom zahvatu operater nastoji ukloniti samo tumor uz što manje okolnog tkiva kako bi se dojka sačuvala u najvećoj mogućoj mjeri.

No u 23 posto slučajeva kirurzi su na temelju laboratorijskih rezultata zaključili da je prvim zahvatom odstranjen nedovoljni dio tkiva te je zahvat ponovljen.

Znanstvenici ističu da kirurg u operaciju dojke ne smije ulaziti s ciljem da se ponovna operacija izbjegne pod svaku cijenu jer bi ih to možda vodilo u odluku da u startu odstrane preveliki dio dojke ili bi izbjegavali operirati žene kojima je ponovni zahvat potreban. Rezultati istraživanja možda znače i da su neki od ponovnih zahvata nepotrebni, kažu znanstvenici.

Istraživanjem nije utvrđeno koji je bio povod kirurzima u svakom pojedinačnom slučaju da se odluče na ponovnu operaciju a nisu mogli ni utvrditi da li je ponovna operacija smanjila rizik ponovne pojave raka dojke.

No utvrdili su i da se broj ponovnih operacije razlikuje od kirurga do kirurga te da se neki nisu nikad odlučili za ponovnu operaciju a neki u čak 70 posto slučajeva.

01.02.2012. 15:39:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh