« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
ZAPAMTITE

Jedite zdravo - što znače brojevi na voću?

Hrvatska je prepuna voća iz uvoza, a kako na njima postoje brojčane oznake, lako je saznati na koji je način uzgajano i procijeniti trebate li ga izbjegavati

Saznajte sve o brojevima
Saznajte sve o brojevima (DeviantArt)
Više o

voće

,

deklaracija

,

voće iz uvoza

,

brojčane oznake

,

značenje brojeva

,

PLU kodovi

Voće bi moglo (i trebalo) biti jedan od glavnih hrvatskih izvoznih aduta, a i domaće tržište trebalo bi biti pokriveno, no to u ovoj zemlji uvoza svega i svačega i trgovine na žalost nije slučaj.

Trgovine su prepune uvoznog voća, a na deklaracijama je teško pročitati neke stvarno korisne podatke. No, zato su tu brojke na naljepnicama koje otkrivaju o čemu se zapravo radi - tzv. PLU (Price Look-Up) kodovima koji su međunarodno prihvaćeni i možete ih sve pretražiti na njihovoj službenoj stranici www.plucodes.com.

Dakle, ako tražite voće iz organskog uzgoja, treba imati naljepnicu s brojem koji ima pet znamenki, a prvi mora biti 9 - tako se označava ovće koje je uzgojeno bez upotrebe umjetnih gnojiva i pesticida. Organski uzgojena banana ima oznaku 94011.

Druga je stvar ako brojka ima četiri znamenke, a počinje s brojevima 3 ili 4 - radi se o voću uzgojenom prema pravilima druge polovine prošlog stoljeća, što znači da je najvjerojatnije uzgajano uz pomoć umjetnih gnojiva, a i pesticida. Tako uzgojena banana imat će oznaku 4011.

Kako izbjeći GMO? Jednostavno, takvi se proizvodi označavaju brojevima koji imaju pet znamenki, a prvi broj je 8. GMO banana označava se brojem 84011.

Eto, sad ste malo informiraniji kupac, pa pripazite što kupujete.

09.10.2015. 11:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh