Jedite sporije i gubite kilograme
Halapljivo jedenje hrane ne samo da vam može negativno utjecati na probavu, već na taj način nakupljate i suvišne kilograme
Ovo otkriće podržava staru tezu da se hrana treba najmanje 20 puta prožvakati prije gutanja. Voditelj studije, profesor Stephen Bloom s Kraljevskog sveučilišta u Londonu, tvrdi kako ti rezultati znače da bi trend prezaposlenih uredskih radnika, koji svoju hranu brzinski proždiru za radnim stolom umjesto da uzmu vremena da je polako konzumiraju, mogao dovesti do epidemije gojaznosti.
˝Brzo jedenje ili jedenje na poslu dok ste pritisnuti raznim zadacima, može povećati rizik od gojaznosti˝, objašnjava Bloom te dodaje: ˝Nema sumnje da ćete, ako jedete sporije i uz dozu kontrole, puno lakše održavati željenu težinu.˝
Studija je usporedila krvne uzorke osoba koje su jele 300 ml sladoleda različitom brzinom. Mjerena je razina hormona koja signalizira mozgu kako je želudac pun te je vrijeme da se prestane s objedom. Oni koji su jeli desert 30 minuta imali su veći nivo hormona u krvi kao i bolji osjećaj sitosti od onih koji su jeli brzo.
Novi komentar