« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
VJEŽBA VIZUALIZACIJE

Jedite manje zamišljajući hranu

Zamišljajte hranu za koju znate da je ne biste smjeli jesti u velikim količinama jer će vam upravo to pomoći - pogledajte kako

Jedite manje zamišljajući hranu
Jedite manje zamišljajući hranu (DeviantArt)
Više o

hrana

,

mršavljenje

,

vizualizacija

,

zamišljanje hrane

Vježba vizualizacije hrane pomoći će vam da manje jedete, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Carnegie Mellon u Pittsburghu i objavljeno u časopisu Science. Eksperimentalni psiholog Carey Morewedge proveo je sa svojim kolegama niz eksperimenata s bombonima M&M i kockicama sira.

U njima je sudjelovalo 50 osoba koje su mislile da sudjeluju u istraživanju o percepciji veličine. Prvo su im pokazivane slike jednog bombona na tri sekunde - nekima tri puta, a ostalima 30 puta. Svima je rečeno da zamisle kako jedu bombone kad ih vide. Nakon toga im je pokazan niz bombona M&M koji su bili različite veličine, a trebali su odabrati onaj originalne veličine. Na kraju im je ponuđena zdjela bombona - prividno kao test kušanja. No, znanstvenici su potajno izvagali zdjele s bombonima kako bi vidjeli koliko je tko pojeo.

>> Zašto se prejedamo za blagdane?

Rezultati su pokazali da je konzumacija bombona uvelike ovisila o tome koliko su ispitanici zamislili da su pojeli. Oni koji su vizualizirali konzumiranje 30 bombona na kraju su pojeli tek između dva i pet bombona - pola manje od onih koji su zamislili da jedu samo tri bombona. Isti rezultati potvrđeni su i u eksperimentu s kockicama sira.

Studija je pokazala da upravo zamišljanje specifične hrane koju biste htjeli izbjeći pomaže da je na kraju pojedete manje. Još jedan podatak koji to potvrđuje je da razina gladi ispitanika nije imala nikakav utjecaj na količinu koju su na kraju pojeli. Dakle, prije nego stignete na neki božićni party, zamislite se kako uživate u pršutu, kolačima i ostalim poslasticama.

07.10.2011. 20:26:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZaradiOnline
    11.12.2010. 13:23
    je baš,, ja što više zamišljam više mi se jede
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh