« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
pay toll

Jedinstvena naplata cestarina u EU

Danas u EU postoji niz različitih naplatnih sustava, a nova elektronička naplata smanjit će gužve u prometu i potrošnju goriva

(Wikipedia)
Više o

Europska komisija

,

jedinstvena naplata cestarina EU

,

EETS

,

Antonio Tajani

Europska komisija prihvatila je ključne tehničke postavke za uspostavu Europske elektroničke naplatne usluge (EETS), koja će omogućiti jedinstveni sustav naplate cestarina u cijeloj Europskoj uniji.

Tako će se naplata cestarine na autocestama, mostovima i u tunelima širom Unije uskoro obavljati jedinstvenim uređajima postavljenim u automobile, prenosi Večernji list.

To će uvelike olakšati putovanje mnogima jer danas u EU postoji niz različitih naplatnih sustava s međusobno nesukladnim uređajima, pa, recimo, kamion koji redovito putuje iz jedne u drugu zemlju mora u kabini imati najmanje nekoliko naplatnih uređaja, s jednako toliko sklopljenih pretplatničkih ugovora.

Prijevoznicima takvo stanje stvara velik trošak i gubitak vremena za papirologiju. Ubuduće će trebati sklopiti samo jedan ugovor s pružateljem usluge po vlastitu izboru, a cijena cestarine izvan matične zemlje neće smjeti biti veća od one koju plaćaju domaća vozila.

Antonio Tajani, potpredsjednik EK zadužen za područje prijevoza, kaže da će to poboljšati tijek prometa i smanjiti zastoje, a rezultirat će manjom potrošnjom goriva i manjim ispuštanjem ugljikova dioksida u ozračje.

Za vozila teža od 3,5 tona kao i za ona koja prevoze više od devet putnika, nova će usluga biti dostupna za 3,5, a za sva ostala vozila za najviše pet godina.

06.10.2009. 15:16:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh