« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
bit će kazne?

Berlusconi će izgubiti imunitet?

Zakon koji štiti premijera uveo je sam Berlusconi čim je stupio na vlast 2008.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Silvio Berlusconi

,

talijanski ustavni sud

,

zakon Alfano

,

Angelino Alfano

Talijanski ustavni sud počeo je u utorak razmatrati zakon koji premijeru jamči imunitet od kaznenog progona, a odluče li suci da je zakon protuustavan, sudski procesi protiv Silvija Berlusconija bili bi odmrznuti.

Zakon donesen u srpnju 2008., šest tjedana pošto je premijer Berlusconi preuzeo dužnost, štiti od kaznenog progona četiri najviša dužnosnika Italije: predsjednika republike, predsjednika vlade i predsjednike obaju doma parlamenta tijekom trajanja njihova mandata.

Ustavni suci saslušali su izlaganje Berlusconijevih odvjetnika koji su istaknuli da zakon ne jamči doživotni imunitet, već privremenu obustavu sudskih postupaka.

Javna rasprava o zakonu Alfano (ime je dobio po ministru pravosuđa koji ga je predložio, Angelinu Alfanu) trajala je dva i po sata. Suci su se zatim povukli na vijećanje, a odluka bi mogla biti objavljena danas navečer, ali možda i za nekoliko dana.

Suci iz Milana i Rima zahtijevaju poništenje zakona Alfano jer tvrde da on krši ustavno načelo jednakosti svih građana pred zakonom. Ako Ustavni sud presudi da je zakon protuustavan, odmrznuli bi se i opet pokrenuli sudski postupci protiv aktualnog premijera.

Sud u Milanu sumnjiči 73-godišnjeg Berlusconija da je sa 600.000 dolara platio lažno svjedočenje bivšeg britanskog odvjetnika Davida Millsa u dva sudska procesa za korupciju iz 90-ih godina. (hina/metro-portal)

06.10.2009. 15:56:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh