« Život
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
UPUTE ZA SERVIS

Je li vaš bicikl spreman za vožnju?

Prije nego što počnete skupljati (pro)ljetne kilometre na biciklu, napravite sigurnosni servis

Bicikl
Bicikl (Free Digital Photos)
Više o

vožnja biciklom

,

bicikl

,

servis bicikla

Krajnje je vrijeme da, ako već niste, izvadite bicikl iz podruma ili garaže i iskoristite lijepo vrijeme za vožnju do posla i u slobodno vrijeme. No, prije nego što počnete skupljati kilometre na biciklu, svakako provjerite je li spreman za vožnju. Dobra sigurnosna provjera može vam pomoći da izbjegnete nezgode i neugodna iznenađenja tijekom vožnje.

Kočnice
Najvažnija točka sigurnosne provjere. Prije nego što sjednete na bicikl, stisnite ručicu do kraja i provjerite jesu li kočnice još uvijek funkcionalne. Pogledajte jesu li pločice kočnica (dio koji dotiče kotač) izlizane i dovoljno blizu kotača (standard je 1 mm). Brusnim paprom možete s njih lagano ukloniti nečistoće. Provjerite kablove i zategnite vijke odgovarajućim ključem.

Kotači
Centriranje kotača je važno za stabilnu vožnju. Ukoliko primijetite da vam kotači voze "osmicu", bicikl odvedite na servis. Ono što možete učiniti sami je provjera i pumpanje guma i to najbolje na benzinskoj. Mnogi bicikli na gumama imaju naveden potreban pritisak, a dobro napumpane gume olakšavaju vožnju i povećavaju sigurnost. Također potražite pukotine na gumama.

Svjetlo
Vlasnici bicikla često ne koriste ili sa svojih bicikla skidaju opremu za osvjetljenje čime ugrožavaju i svoju i tuđu sigurnost. Na svakom kotaču moraju biti po dva mačja oka, a jedno bi se trebalo nalaziti i u ravnini sjedala. Nadalje, ukoliko nemate dinamo, nabavite i montirajte prednju žutu i stražnju crvenu lampu na baterije.

Lanac
Lanac prvo očistite običnom vodom i četkicom za zube, potom ga dobro obrišite suhom krpom i namažite specijalnim uljem za podmazivanje lanca za bicikle. Na taj način čete povećati kvalitetu vožnje ali i produžiti vijek trajanja lanca. Ulje nanesite u umjerenim količinama, a najbolje je da se odmah nakon nanošenja kratko provozate na biciklu kako bi se ulje ravnomjerno rasporedilo.

Zvono
Zvono je neophodno, prije svega u vožnji gradom pošto pješaci često hodaju i po biciklističkim stazama. Zvono također možete malo nauljiti.

Vijci i drugi sitni popravci
Zategnite sve vijke i matice. Na kraju možete lagano podignuti bicikl i pustiti ga da padne na pod. Ukoliko čujete zveckanje, vjerojatno još postoje neki dijelovi koji nisu dobro pričvršćeni.

06.06.2011. 20:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh