Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2011. 20:24:00
UPUTE ZA SERVIS

Je li vaš bicikl spreman za vožnju?

Prije nego što počnete skupljati (pro)ljetne kilometre na biciklu, napravite sigurnosni servis

Bicikl
Bicikl (Free Digital Photos)

Krajnje je vrijeme da, ako već niste, izvadite bicikl iz podruma ili garaže i iskoristite lijepo vrijeme za vožnju do posla i u slobodno vrijeme. No, prije nego što počnete skupljati kilometre na biciklu, svakako provjerite je li spreman za vožnju. Dobra sigurnosna provjera može vam pomoći da izbjegnete nezgode i neugodna iznenađenja tijekom vožnje.

Kočnice
Najvažnija točka sigurnosne provjere. Prije nego što sjednete na bicikl, stisnite ručicu do kraja i provjerite jesu li kočnice još uvijek funkcionalne. Pogledajte jesu li pločice kočnica (dio koji dotiče kotač) izlizane i dovoljno blizu kotača (standard je 1 mm). Brusnim paprom možete s njih lagano ukloniti nečistoće. Provjerite kablove i zategnite vijke odgovarajućim ključem.

Kotači
Centriranje kotača je važno za stabilnu vožnju. Ukoliko primijetite da vam kotači voze "osmicu", bicikl odvedite na servis. Ono što možete učiniti sami je provjera i pumpanje guma i to najbolje na benzinskoj. Mnogi bicikli na gumama imaju naveden potreban pritisak, a dobro napumpane gume olakšavaju vožnju i povećavaju sigurnost. Također potražite pukotine na gumama.

Svjetlo
Vlasnici bicikla često ne koriste ili sa svojih bicikla skidaju opremu za osvjetljenje čime ugrožavaju i svoju i tuđu sigurnost. Na svakom kotaču moraju biti po dva mačja oka, a jedno bi se trebalo nalaziti i u ravnini sjedala. Nadalje, ukoliko nemate dinamo, nabavite i montirajte prednju žutu i stražnju crvenu lampu na baterije.

Lanac
Lanac prvo očistite običnom vodom i četkicom za zube, potom ga dobro obrišite suhom krpom i namažite specijalnim uljem za podmazivanje lanca za bicikle. Na taj način čete povećati kvalitetu vožnje ali i produžiti vijek trajanja lanca. Ulje nanesite u umjerenim količinama, a najbolje je da se odmah nakon nanošenja kratko provozate na biciklu kako bi se ulje ravnomjerno rasporedilo.

Zvono
Zvono je neophodno, prije svega u vožnji gradom pošto pješaci često hodaju i po biciklističkim stazama. Zvono također možete malo nauljiti.

Vijci i drugi sitni popravci
Zategnite sve vijke i matice. Na kraju možete lagano podignuti bicikl i pustiti ga da padne na pod. Ukoliko čujete zveckanje, vjerojatno još postoje neki dijelovi koji nisu dobro pričvršćeni.

06.06.2011. 20:24:00
http://metro-portal.hr/je-li-vas-bicikl-spreman-za-voznju/59811/