« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
NEVJEROJATAN PROBLEM

Je li 'slovenska pčela' slovenska ili hrvatska?

Hrvatska je u pristupnim pregovorima navela da je 'kranjska čebela' njena autohtona vrsta što je razljutilo dio slovenskih političara

(Wikipedia)
Više o

pregovori s EU

,

Radovan Žerjav

,

slovensko hrvatski odnosi

,

Apis mellifera carnica

,

slovenska pčela

,

kranjska čebela

,

slovenska sivka

,

autohtona vrsta

Nakon ljubljanskog dogovora kojim je riješeno pitanje mogućeg prejudiciranja granice i omogućen nastavak hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom, možda će između Zagreba i Ljubljane biti potreban i dogovor o tome kome pripada pčelinja vrsta Apis mellifera carnica, koju Slovenci zovu kranjska čebela (slovenska pčela).

Čelnik Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav izjavio je u petak da je Hrvatska prisvojila tu pčelu u pregovaračkoj dokumentaciji koju je dostavila Europskoj komisiji.

"Hrvatska je u pristupnim pregovorima u dijelu koji se odnosi na poljoprivredu kao pregovaračko stajalište navela da je kranjska pčela njena autohtona vrsta", rekao je Žerjav za Slovensku tiskovnu agenciju (STA).

Tu vrstu pčela Slovenci smatraju svojoj autohtonom vrstom, o čemu postoji poseban zakon, a zbog njene boje zovu je i "slovenska sivka".

"Šokiran sam i uvjeren da bi Slovenija morala energično prosvjedovati", rekao je Žerjav, uspoređujući spomenuti slučaj sa zapletom oko konja lipicanaca koje Slovenci smatraju svojom autohtonom pasminom, ali se uzgajaju i u ergelama većine srednjoeuropskih država, a s godinama su postali skoro austrijskim simbolom zbog slavne Bečke škole jahanja.

Apis mellifera carnica druga je najrasprostranjenija pčelinja vrsta na svijetu, s vrlo dobrim osobinama. Vrlo je radišna i štedljiva, a osobito malo hrane potrebno joj je u odnosu na druge vrste preko zime, kad nema pčelinje paše. No, neki pčelari joj kao slabosti navode da je prilično osjetljiva i podložna bolesti. (hina/metro-portal)

25.09.2009. 16:09:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh