« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ČASNIČKI SINDIKAT:

Britanskih vojnika je više u zatvoru nego u Afganistanu

Unutar kaznenog sustava evidentirano je oko 20 tisuća veterana od kojih oko 8.500 izdržava zatvorske kazne

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Velika Britanija

,

Afganistan

,

zatvor

,

PTSP

,

britanska vojska

,

Dominic Grieve

Broj bivših britanskih vojnika koji se trenutačno nalaze u zatvorima ili su na uvjetnoj slobodi, dvostruko je veći od ukupnoga broja britanskih vojnika koji se u ovome trenutku nalaze u Afganistanu, pokazalo je istraživanje što ga je proveo Napo, sindikat britanskih časnika na uvjetnoj slobodi.

Procjenjuje se da je oko 20.000 veterana trenutačno evidentirano unutar kaznenog sustava, od čega ih 8.500 izdržava zatvorske kazne, što čini gotovo deset posto ukupne zatvorske populacije, javlja britanski Guardian koji je objavio rezultate studije.

Istraživanje je pokazalo da oko 90 posto veterana na uvjetnoj slobodi ima problema s kroničnim alkoholizmom ili drogom, a gotovo polovina ih pati od PTSP-a ili depresije. Među njima su vojnici i časnici koji su služili u Sjevernoj Irskoj, BiH, Iraku i Afganistanu. Uglavnom im se sudi zbog nasilja, osobito nasilja u obitelji.

Istraživanje je također pokazalo da postoji izravna povezanost između psihičkog stanja vojnika koji se vraćaju iz ratnih područja i njihovih problema s kroničnim alkoholizmom, zloporabom droge i obiteljskim nasiljem. U mnogim su se slučajevima simptomi depresije ili stresa pokazali tek nakon nekoliko godina.

Ministar pravosuđa vlade u sjeni Dominic Grieve, izjavio je kako smatra sramotnim da je tako puno britanskih vojnika koji su časno služili domovini, trenutačno po zatvorima.

"Nitko nije iznad zakona, no vlada je zakazala u trenutku kada je trebala osigurati dobru potporu našim vojnicima po njihovu povratku kućama. Javnost će biti šokirana kada shvati koliko je veterana u zatvorima, osobito s obzirom na činjenicu da je vlada iz zatvora, zbog nedostatka ćelija, pustila nekoliko tisuća zločinaca", rekao je Grieve. (hina/metro-portal)

25.09.2009. 15:58:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh