« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
licemjerje

Zapad napada Iran zbog centra za obogaćivanje urana

U pismu Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju Iran tvrdi da tvornica ne služi za izradu nuklearnog oružja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Angela Merkel

,

Barack Obama

,

Gordon Brown

,

IAEA

,

Ali Akbar Salehi

,

Iran obogaćivanje urana

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u petak je objavila kako ju je Iran u pismu od 21. rujna izvijestio da gradi drugi centar za obogaćivanje urana, uz onaj u Natanzu, u središnjem dijelu zemlje. Iz pisma se može zaključiti da Iran obogaćuje uran u skladu sa standardima koji se koriste u nuklearnim tvornicama u civilne svrhe, ali ne za izradu nuklearnog oružja.

- Drugi pogon za obogaćivanje urana koje Iran gradi nije tajan i zato smo o njemu obavijestili - izjavio je Ali Akbar Salehi, direktor Iranske organizacije za atomsku energiju, odgovarajući na međunarodne prosvjede.

IAEA je od Irana zatražio dodatne detaljne informacije i pristup tvornici što je prije moguće, a u iranskoj poruci stoji kako će dodatne informacije biti dostupne "u odgovarajućem razdoblju".

Iran je godinama držao u tajnosti postrojenje kod grada Qom, 160 kilometara jugozapadno od Teherana. Vjeruje se da će tvornica, kada bude dovršena iduće godine, primiti 3.000 centrifuga za obogaćivanje urana. U pismu IAEA-i Iran tvrdi da njegova razina obogaćivanja doseže 5 posto, što stručnjaci drže nedovoljnim za proizvodnju atomskog oružja.

Američki predsjednik Barack Obama danas je pak na otvaranju gospodarskog summita G-20 u Pittsburghu optužio Iran da godinama tajno gradi drugu nuklearnu tvornicu te je pozvao Iran da poštuje međunarodne propise i omogući inspektorima da istraže optužbe.

Optužbe je iznio zajedno s britanskim premijerom Gordonom Brownom i francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

- Iran treba do prosinca promijeniti svoju politiku u nuklearnom sektoru, inače se izlaže novim sankcijama Ujedinjenih naroda - rekao je francuski predsjednik.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da izgradnja drugog centra za obogaćivanje urana predstavlja teško kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti i potiče sumnje o iranskom nuklearnom programu.

Britanski premijer Gordon Brown ocijenio je iransko ponašanje velikim razočaranjem.

I njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je zabrinutost za novo nuklearno postrojenje, te traži da Iran pokaže sve dokumente u vezi tog projekta.

Istodobno, Italija se sprema potpisati sporazum o nuklearnoj suradnji sa Sjedinjenim Državama, na temelju kojeg bi se američke kompanije uključile u gradnju nuklearnih elektrana u Italiji nakon 22-godišnje zabrane. (hina/metro-portal)

25.09.2009. 17:21:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh