« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ZLATNA RUKA

Je li ovaj čovjek svetac?

Australac koji donira svoj izuzetno rijedak tip krvi, više od 56 godina, spasio je živote 2 milijuna beba...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)
Više o

Austrija

,

darivanje krvi

,

rh faktor

,

James Harrison

74-godišnji James Harrison, u svojoj plazmi ima antitijelo koje sprječava umiranje beba od tzv. RH ili Rhesus faktora, inače stanja ozbiljne anemije. Omogućio je stotinama majki da rode zdravu djecu, uključujući i svoju kćer, koja ima zdravog sina upravo zahvaljujući svojemu ocu.

Harrison daje krv svakih par tjedana od svoje punoljetnosti, a do sada je nakupio nevjerojatne 984 donacije. Kada je počeo donirati, njegova krv se smatrala toliko specijalnom da mu je život osiguran na milijun australskih dolara. Također je zaradio i nadimak ˝čovjek zlatne ruke˝. Njegova krv dovela je do razvoja cijepiva Anti-D kojim se stanje uspiješno liječi.

˝Nikad nisam razmišljao da prestanem. Sve je počelo kada sam u dobi od 14 godina imao ozbiljnu operaciju i trebao sam 13 litara krvi. Bio sam u bolnici tri mjeseca. Krv koju sam primio spasila mi je život, i tako sam odlučio da je i sam darujem kad napunim 18˝, prisjeća se Harrison.

Tada je otkrio da je njegova krv iznimno rijetka zahvaljujući antitijelu koje može spasiti život. U to vrijeme tisuće beba umiralo je u Australiji od RH faktora. One koje su rođene patile su od trajnog oštećenja mozga. Bolest naime stvara nekompatibilnost između majčine krvi i krvi dijeteta.

Procijenuje se da je Harrison do sada spasio 2,2 milijuna života, a u rujnu ove godine trebao bi doseći brojku od 1000 donacija.

22.03.2010. 13:16:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh