« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
ENIGMA

Je li izvješće Komisije o poglavlju 23 pozitivno ili ne?

Ranije objavljivanje privremenog izvještaja Europske komisije o hrvatskim ispunjavanjima mjerila za zatvaranje poglavlja 23 tumačeno je različito u inozemnim i hrvatskim medijima.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

pregovori s EU

,

Viviane Reding

,

Poglavlje 23

,

zatvaranje poglavlja

Europska komisija dugo je najavljivala da će početkom ožujka izaći s procjenom i izvješćem o tome u kojoj mjeri Hrvatska ispunjava mjerila za zatvaranje poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava. Kada je određen prije dva mjeseca i datum, 9. ožujka svi su se pripremili za taj datum. Među ostalim i sastanak Središnjeg odbora Europske pučke stranke koji se danas i sutra održava u Zagrebu, bio je u neku ruku indirektno „tempiran" da se održi samo tjedan dana prije objavljivanja izvješća. Međutim, Komisija je izvješće objavila tjedan dana ranije.

Što bi to sada trebalo značiti? S jedne strane Hrvatskoj se pripisuje znatan napredak, a takva formulacija ostavlja mogućnost da se pregovori ipak završe do kraja lipnja. S druge pak strane stižu procjene da je završetak pregovora krajem mađarskog predsjedništva ipak sve manje vjerojatan.

Reding: „Impresivan napredak"

No u izvješću Komisije koje su strane agencije ocijenile kao kritiku upućenu Hrvatskoj te kao poruku Komisije Hrvatska da još nije zrela za članstvo u EU-u, suprotno je onome što govore ne samo parlamentarci Europske pučke stranke koji su se okupili u Zagrebu već i potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding koja je također danas u Zagrebu. Ona je izvještaj Komisije ocijenila kao ohrabrenje u kojem se pohvaljuje „impresivan napredak" te je osobno predala hrvatskoj premijerki Kosor popis pitanja i područja u kojim Hrvatska treba uložiti još veće napore.

Iz izvještaja ohrabruje formulacija da je ostvaren „znatan napredak", jer je za područje pravosuđa u dosadašnjim izvještajima Komisije korišten izraz „određeni napredak". Međutim, od nove i buduće članice može se samo očekivati da nakon znatnog napretka dobije zeleno svjetlo za zatvaranje najtežeg poglavlja u pregovorima. Izvješće Komisije ne spominje datum zatvaranja poglavlja Pravosuđe i temeljna prava, što ne mora značiti da je lipanj kao datum zatvaranja tog poglavlja neizvediv. Tim više ako se uzme u obzir da hrvatska strana sve svoje radnje oko ispunjavanja mjerila i po novom popisu zahtjeva, želi završiti najkasnije do kraja travnja.

Hrvatska već danas počela raditi na novom popisu zahtjeva

Tjedan dana ranije objavljeno izvješće o napretku u poglavlju 23, kako ističu iz diplomatskih izvora, ukazuje da je ranijim izvještajem o pravosuđu Hrvatska dobila dodatnih deset dana vremena za ispunjavanje uvjeta i mjerila te poduzimanja dodatnih napora. To je i predsjednica Hrvatske vlade odmah iskoristila i još za danas sazvala sjednicu Vlade kako bi se do kraja tjedna podjelili zadaci po resorima u kojima će se odraditi najvjerojatnije posljednji zahtjevi Europske komisije.

Iz različitih izvora kažu da je raniji izvještaj povezan i s promjenom objavljivanja godišnjeg izvješća o napretku za Hrvatsku i ostale zemlje regije. Svoje godišnje izvješće o napretku za ovu godinu će Europska komisija objaviti u rujnu, a ne više kao do sada u studenom. Razlog ranijeg izvješća o hrvatskom pravosuđu neki objašnjavaju navodnim stajalištem pojedinih zemalja članica, koje smatraju da bi bilo neprimjereno s Hrvatskom ove godine potpisati pristupni sporazum, a da Srbija do kraja godine ne dobije status kandidata.

Zaključno, izvještaj za Hrvatsku predstavlja pohvalu za ostvareno i ohrabrenje za posljednje dodatne napore kako bi se na kraju ispunio zacrtani ciljani datum završetka hrvatskih pregovora do kraja lipnja i time poklopio sa završetkom mađarskog predsjedništva.

Piše: Alen Legović/Deutsche Welle
05.03.2011. 09:28:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    05.03.2011. 12:12
    koga briga ionako je 65% protiv EU
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh