« Glazba
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci

Jazz eksplozija u SC-u

Branford Marsalis i njegov kvartet napunili SC i oduševili publiku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

Zagreb Jazz Festival

,

Sonny Rollins

,

Branford Marsails

Ako je netko pomislio da će nakon prvog dana 5. Vip Zagreb Jazz Festivala, i nastupa legende Sonnyja Rollinsa, sve dalje biti antiklimaks, nakon nastupa Branforda Marsalisa u SC-u, 6. studenog, vjerojatno je promijenio mišljenje.

Marsalisa očigledno nije briga tko je svirao prije njega, a i zašto bi ga bilo. Rođen 1960. on se odavno etablirao u jazz svijetu, svirajući u Jazz Massengers Arta Blakeya, s bratom Wyntonom u kvintetu, te konačno sa svojim kvartetom s kojim je sad gostovao i kod nas. Svirao je naravno i s jazz velikanima poput Davisa, Gillespija ili upravo Rollinsa.

Ne zadržava se samo na jazzu, te je surađivao sa Stingom, bio glazbeni direktor Tonight Showa Jay Lena, predvodio grupu Bukshot LeFonque koja je spajala jazz, rock, pop, r&b, hip-hop i rap, a posljednjih godina često nastupa i na koncertima klasične glazbe. No, glavni fokus mu je i dalje na vlastitom kvartetu i jazzu, što je i zorno pokazao u Zagrebu pruživši publici punokrvni suvremeni jazz pun nevjerojatne energije.

Kvartet Branforda Marsalisa jednostavno je poput paklenog stroja koji otkucava do veličanstvene jazz eksplozije. Raslojavanje kompozicije na gotovo kubistički način, neočekivano mijenjanje tempa, a potom zahuktavanje do svojevrsnog hipnotičkog jazz transa. U Marsalisovoj svirci ima dosta Coltranea ili Adderleyja, ali ipak najviše samog Branforda u odličnim solo dionicama, kompliciranim i razigranim.

Marsalis daje i puno slobode svojim glazbenim suigračima, što oni itekako dobro koriste u improvizacijskim međuigrama i inspiriranim solima. Brzina i energičnost bubnjara Justina Faulknera, ingeniozne bravure pijanista Joeyja Calderazza i intuitivna potpora basista Erica Revisa izvrsno se nadopunjuju međusobno, a istodobno su u savršenom skladu sa saksofonima Branforda Marsalisa.

Iskreno rečeno nastup Marsalisovog kvarteta nadmašio je Rollinsov prvi dan festivala i sretnicima koji su ispunili SC te večeri pružio vrhunski jazz užitak.

Piše: Sanjin Petrović
07.11.2009. 08:16:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh