« Ekosfera
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
UKLJUČITE SE

Javna rasprava o vađenju nafte iz Jadrana do 16. veljače

Dozvolu za istraživanje i eksplataciju ugljikovodika na deset istražnih prostora na Jadranu dobilo je pet kompanija - Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas i Ina

Čeka li nas katastrofa?
Čeka li nas katastrofa? (Arhiva)
Više o

javna rasprava

,

nafta u Jadranu

,

eksploatacija nafte

Protekloga tjedna dvorana zagrebačkog hotela International bila je premala da primi sve zainteresirane za javno izlaganje o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika.

Javna rasprava o studiji traje do 16. veljače. Dozvolu za istraživanje i eksplataciju ugljikovodika na deset istražnih prostora na Jadranu dobilo je pet kompanija - Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas i Ina. Prvi radovi oko istraživanja na Jadranu trebali bi početi krajem rujna.

Tijekom gotovo 5-satne rasprave stručnjaci iz tvrtke izrađivača IRES Ekologija, Plavog Svijeta, Ministarstva gospodarstva i Agencije za ugljikovodike predstavili su najvažnije aspekte Studije.

'Prilikom pripreme natječajne dokumentacije sve buduće ovlaštenike obvezali smo na poštivanje svih mjera iz ovog dokumenta. Naftu i plin u Jadranu istražujemo već 40 godina, ali nikada po ovako strogim standardima i s ovako pozitivnim ekonomskim učincima za Hrvatsku', kazala je Barbara Dorić, direktorica Agencije za ugljikovodike, istaknuvši da je zaštita Jadrana glavni prioritet.

Direktor tvrtke IRES Ekologija Mirko Mesarić, kao voditelj projekta izrade Studije, rekao je da je strateška studija dala dobre smjernice te da je napravljena po standardima kojima se rade strateške studije u Europi.

Struka je, međutim, tijekom javne rasprave dala niz primjedbi na dokument - vezano i uz 'šlampavo' napravljenu analizu potencijalnih učinaka vađenja nafte i na turizam, ali i ekologiju, seizmologiju...

Toni Vidan, voditelj energetskog programa u Zelenoj akciji naveo je da je studija izrađena na razini koju bi očekivao za malo veću benzinsku stanicu, dok je za Dušicu Radojčić iz Zelene Istre jedan od primjera neozbiljnosti pristupa tvrdnja iz studije kako će postavljanje naftnih platformi omogućiti odmaranje pticama selicama.

01.02.2015. 08:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh