« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
ZANIMLJIVO :)

Jasan i neobičan znak povišenog stresa

Temperatura nosa u uzajamnoj je vezi s mentalnim radnim opterećenjem, s obzirom na to da mozak pod pritiskom radi na preusmjeravanju protoka krvi od lica do njegovih neurona

Pipnite si nos!?
Pipnite si nos!? (FreeDigitalPhotos)
Više o

nos

,

stres

,

temperatura

Temperatura vašeg nosa mogla bi ovisiti o tomu koliko vam mozak naporno radi, pokazalo je novo zanimljivo istraživanje.

Naime, znanstvenici su ispitali neurološke funkcije četrnaestero dobrovoljaca i utvrdili da su ispitanici koji su bili više psihički oslabljeni imali hladniji nos, ali i lice.

Koristili su fotoaparate s toplinskim slikama uz čiju su pomoć pratili rad mozga sudionika za vrijeme obavljanja mentalnih zadataka. Zaključili su da je temperatura nosa u uzajamnoj vezi s mentalnim radnim opterećenjem, s obzirom na to da mozak pod pritiskom radi na preusmjeravanju protoka krvi od lica do njegovih neurona.

"Očekivali smo da će mentalni zahtjevi za ispitanika rezultirati fiziološkim promjenama, no izravna korelacija između opterećenja i temperature kože bila je vrlo snažna. Nismo očekivali da će lice postati hladnije. Ovim preciznim načinom procjene opterećenja možemo razviti metode koje će pomoći ljudima u vrijeme velikog stresa", rekao je glavni autor studije dr. Alastair Campbell Ritchie iz Bioengineering Research Group

Smatra da bi tehnika toplinskog snimanja korištena u studiji mogla biti korisna na radnome mjestu gdje bi se pratilo hoće li se zaposlenici s visokom razinom stresa, poput primjerice pilota, preopteretiti do te mjere da bi to moglo štetiti njihovoj radnoj sposobnosti.

14.07.2019. 11:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh