« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
OSTAVKA

Japanski premijer Naoto Kan dao ostavku

Peti premijer u pet godina, 64-godišnji Kan, izabran u lipnju 2010., konačno odustaje od položaja nakon što je mjesecima napadan zbog lošeg vođenja zemlje

Fotografija vijesti
Više o

Japan

,

Naoto Kan

,

Fukushima Daiichi

Japan će po peti put u pet godina ostati bez premijera, nakon što je Naoto Kan danas najavio ostavku na mjesto šefa Demokratske stranke Japana te odlazak iz vlade sljedećeg tjedna, piše Hina.

"Danas dajem ostavku s mjesta predsjednika stranke", kazao je Kan pred parlamentarcima Demokratske stranke Japana. "Jednom kad se izabere novi predsjednik, otići ću s premijerske dužnosti i moja će vlada kolektivno dati ostavku".

Glavni tajnik Demokratske stranke Japana Katsuya Okada potvrdio je da će izbor Kanova nasljednika održati u ponedjeljak ujutro. Pobjednika će parlament, vjerojatno sutradan, izabrati za premijera. Politički promatrači drže da bi njegov nasljednik mogao biti Seiji Maehara.

U Japanu se predsjednika većinske stranke u Zastupničkom domu imenuje na čelo vlade, čak i kad Senat kontrolira oporba, kao što je danas slučaj.

Peti premijer u pet godina, 64-godišnji Kan, izabran u lipnju 2010., konačno odustaje od položaja nakon što je mjesecima napadan od konzervativne oporbe ali i iz vlastitih redova zbog lošeg vođenja zemlje nakon katastrofalnog potresa 11. ožujka.

26.08.2011. 11:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh