« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
HEROJI

Japanski penzioneri dobrovoljci za rad u Fukushimi

Nevjerojatno domoljublje pokazuju najstariji stanovnici Japana

Za rad u oštećenoj nuklearki javljaju se umirovljenici
Više o

Japan

,

nuklearna elektrana

,

Fukushima Daiichi

S obzirom na visoku razinu radijacije ali i radova koji će u Fukušimi potrajati najvjerojatnije još godinama, u Japanu se sve više postavlja pitanje zdravstvenog stanja radnika zaposlenih i angažiranih u ovoj nuklearnoj centrali. Već je sada teško pronaći dovoljno osoba koje su spremne otići na područje visoke radijacije i ovdje obaviti prijeko potrebne građevinske i ine radove. Međutim, ovih dana iz Tokija je stigla jedna, u najmanju ruku, neobična ponuda. Javila se jedna grupa umirovljenika i ponudila svoju pomoć.

Nije riječ o kamikazama

"Moji poznanici i ja smo nakon katastrofe koja se dogodila intenzivno i dugo raspravljali o tome kako bi bilo najbolje pomoći da se posljedice i šteta umanje. U tom smislu je neophodna gradnja jednog rashladnog sistema. No, tko će to učiniti? To ne mogu mašine, za to su potrebne ljudske ruke, pa zašto ne naše? Mi ionako više ispred sebe nemamo neki dug život", kaže 72-godišnji Yasutera Yamada, voditelj i jedan od osnivača inicijative "Kvalificirani veterani za nuklearnu elektranu Fukušima 1". Yamada koji je završio studij metalurgije i kasnije radio kao inžinjer kaže da su već obavljeni neki razgovori s predstavnicima vlade, Tepca i nadležnih organa za kontrolu nuklearnih centrala. "O pojedinostima ne smijem govoriti, dogovorili smo da će za sada o svemu šutjeti. No, nadam se da ćemo do kraja svibnja ili do najkasnije lipnja napraviti plan kako bismo mogli početi s radom", priča Yasutera Yamada.

Ovakva će odijela ubrzo obući u japanski penzioneri

On i njegove kolege doista svoju namjeru misle sprovesti u djelo. Naglašavaju kako ne žele sebe stavljati u prvi plan te da ni u kojem slučaju nije riječ o nekoj "akciji kamikaza". "Intelektualne i tjelesne sposobnosti su kod svakog od nas drugačije. Mi više nismo u cvijetu mladosti. Ja primjerice, više ne mogu preuzeti zadatke u kojima moram snositi veliku odgovornost. Stoga je potrebno da napravimo jedan dobar plan koji će se odvijati pod nadzorom države. Sposobnosti svakog od nas će se morati temeljito ispitati kako bismo točno znali tko je sposoban obaviti koji dio posla", kaže Yamada. Za sada se na njegov i poziv njegovih kolega javilo na širem području Tokija oko 2.500 osoba. Od toga je je već njih 90, u dobi od 60 i 70 godina, definitivno pristalo na rad u Fukušimi.

 "Ne smijete nas iskorištavati..."

"Naravno da nas je strah, ne znamo što nas točno očekuje. No, samo zato što nas je strah da ne činimo ništa? To stvarno ne ide", kaže 72-godišnji Yamada. Njegov kolega, Kazuko Sasaki dodaje da je i njega strah iako ne može točno reći čega. „No, prije svega suosjećam i žalim sve te mlade ljude koji su tamo i rade po tako teškim uvjetima. Oni još imaju pred sobom cijeli život. Možda zato želim pomoći", objašnjava Sasaki.

„Kvalificirani vetarani za nuklearnu elektranu Fukušima 1", radit će potpuno neprofitno. No, to istodobno ne znači da će dozvoliti da ih se tretira kao radnike druge klase.„Naravno da smo dobrovoljci, no i mi imamo naše dostojanstvo. I nama su potrebna određena jamstva, poput, zdravstvenog osiguranja. Naš angažman se ne smije iskorištavati. Naš rad se mora odvijati pod odgovarajućim moralnim uvjetima i standardima", kaže Kazuko Sasaki.

Obojica su čula priče da su nadležni u Fukušimu doveli i zaposlili potpuno neškolovane, nekvalificirane radnike. O tome ne žele ništa reći osim - da ih je ova vijest još više uvjerila u ispravnost njihove odluke u budućeg angažmana. 

14.05.2011. 16:05:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh