« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
OPASNO, ALI

Japanci tvrde da se stanje u Fukushimi ne pogoršava

Temperatura i tlak u svih šest reaktora nuklearke u Fukushimi stabilni su, javljaju Japanci

Japan
Japan (YouTube)
Više o

Japan

,

fukushima

,

radioaktivno zračenje

Državni tajnik japanske vlade Yukio Edano smirio je javnost kazavši kako se stanje u nuklearki ne pogoršava, iako je potreban oprez, prenosi Hina. Stopa radiaktivnog joda u međuvremenu je 1250 puta viša od norme u moru nekoliko stotina metara ispred unesrećene nuklearne centrale Fukushima.

Državna agencija za nuklearnu sigurnost priopćila je da je ispitivanja koncentracije radioaktivnog joda obavila tvrtka Tokyo Electric Power (Tepco) koja upravlja centralom, iz vode uzete ispred reaktora 1.

"Ako popijete 50 centilitara tekuće vode s tom koncentracijom joda, u mahu dosegnete godišnji limit koji možete apsorbirati. To je relativno visoka razina", objasnio je glasnogovornik Agencije. Dodao je međutim da će se "radioaktivne čestice koje su dospjele u more razrijediti s plimom, što znači da bi trebala znatno viša koncentracija kako bi alge i morske životinje to apsorbirale".

"Osim toga, koncentracija joda smanjuje se za polovicu svakih osam dana, dakle kad ljudi budu jeli morske proizvode, njegova količina će vjerojatno jako pasti", istaknuo je on. Međutim, Agencija je priopćila da su se temperatura i tlak u svih šest reaktora nuklearke u Fukushimi stabilizirali.

26.03.2011. 10:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh