« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca

Japanci hlade pregrijani reaktor, stanje u zemlji i dalje dramatično

Počele su redukcije struje, prekinut je ili usporen poštanski promet, još nije poznat opseg zračenja iz nukleranih centrala, MVPEI poziva građane Hrvatske da ne idu u ugrožena područja

Tsunami je nosio sve pred sobom
Tsunami je nosio sve pred sobom (YouTube/Facebook)
Više o

tsunami

,

nuklearna elektrana

,

nuklearna centrala

,

reaktor

,

japan potres

Stručnjaci su u ponedjeljak počeli nadolijevati vodu u pregrijani reaktor nuklearne centrale Fukushima Daiichi u nadi da će ohladiti reaktor br. 2, prenijela je agencija Jiji, a nuklearka Fukushima Daini trebala bi do utorka biti potpuno ohlađena, javlja Hina.

U ponedjeljak je Tokyo Electric Power Co objavio da su gorivni štapovi u kompleksu reaktora 2 nuklearke Fukushima Daiichi gotovo potpuno izloženi. Agencija Jiji prenijela je da topljenje gorivnih štapova ne može biti isključeno. Topljenje donosi opasnost oštećivanja spremnika reaktora i moguće curenje radioaktivnosti. Tokyo Electric Power Co. objavila je kako očekuje da će se nuklearka Daini, smještena na sjveroistočnoj obali i sjeverno otd Tokija, sigurno ohladiti do utorka ujutro.

Jedini reaktor u toj centrali od 1.100 megawata automatski se zatvorio brzo nakon što je potres i tsunami u petak pogodio Japan i usmrtio najmanje 10.000 ljudi.

Poštanski promet između Hrvatske i sjevera Japana prekinut

Hrvatska pošta priopćila je danas kako je zaprimila obavijest od poštanske uprave Japana da se trenutno ne mogu pružati poštanske usluge na teritoriju sjevernog Japana, uključujući gradove Sapporo i Sendai. Promet na tom području bit će obustavljen, odnosno usporen sve do nove obavijesti o uspostavi poštanskog prometa.

Počele i redukcije struje

Tvrtka za distribuciju električne energije Tokyo Electric Power (Tepco) koja opskbljuje istok Japana u ponedjeljak je s planiranim isključivanjem potrošača kako bi regulirala potražnju, pošto je neko vrijeme odgađala tu odluku sve dok je uspijevala zadovoljiti potrebe za tim energentom.

Tepco je planirao početi s isključivanjem već ujutro kako masovna potrošnja struje ne bi znatno premašila njegove proizvodne kapacitete koji su oslabljeni zbog zastoja u radu nuklearnih centrala nakon razornog potresa u petak. No tvrtka je poslije odlučila da će odgoditi početak isključivanja koje je veoma neugodno za građane.

Međutim, u tijeku dana je tvrtka ipak morala prekinuti isporuku struje oko 330.000 kućanstava i drugim potrošačima u više prefektura, među kojima su Tokio, Kanagawa, Ibaraki i Saitama. Tepco je dobio odobrenje vlade da djelomično prekine isporuku struje po planu kako se cijela područja ne bi odjednom našla u mraku zbog nedovoljne opskrbe. No te iznimne mjere ne tiču se četvrti kao što je središte Tokija, u kojemu su ministarstva, strana veleposlanstva, javne ustanove, veliki hoteli i sjedišta poslovnih tvrtka.

Ozračen američki nosača zrakoplova Ronald Reagan

Posada američkog nosača zrakoplova Ronald Reagan, koji je u nedjelju doplovio do sjeveroistočne obale Japana, bila je izložena zračenju iz nuklearke oštećene u potresu te je nosač udaljen, objavila je u ponedjeljak američka 7. flota. "Sedma flota privremeno je svoje brodovlje i zrakoplove udaljila od centrale Fukushima Dai-Ichi 1 pošto je utvrđeno slabo ozračenje zraka i posada u regiji", objavljeno je u priopćenju.

Izvor radijacije je oblak iz nuklearne centrale, kaže se u priopćenju. Razina radijacije tako je niska da nije opasna za zdravlje jer je manja od mjesec dana izloženosti prirodnome zračenju iz tla, sunca i stijena, navodi vojska. Nosač zrakoplova nalazio se 160 kilometara sjevernoistočno od centrale prije nego je bio udaljen.

Dnevni list The New York Times objavio je u ponedjeljak da su američki helikopteri 96 kilometara sjeverno od oštećenih reaktora bili prekriveni radiaktivnom prašinom i morali su biti očišćeni. Za vojno osoblje nema negativnih učinaka, piše NYT.

Indija provjerava sigurnost svojih nuklearki

Indijski premijer Manmohan Singh najavio je u ponedjeljak provjeru sigurnosti svih nuklearnih reaktora u zemlji, nakon razornog potresa i tsunamija u Japanu koji su oštetili više centrala. Ministarstvo za atomsku energiju i njegove agencije "dobili su naredbu da odmah provedu tehničku provjeru svih sigurnosnih sustava u našim nuklearnim centralama kako bi bili sigurni da mogu odoljeti velikim prirodnim katastrofama kao što su tsunamiji i potresi", rekao je u parlamentu.

"Htio bih potvrditi parlamentarnim zastupnicima da vlada pridaje najveću važnost nuklearnoj sigurnosti", dodao je Singh.

Indija, treća po veličini gospodarska sila u Aziji, imala je koncem 2010. dvadeset aktivnih nuklearnih reaktora snage 4.780 megavata, a ostalih pet, čija izgradnja još traje, osigurat će još 3.900 megavata. Azijska velesila aktivno traži nove izvore u opskrbi energijom kako bi poduprla svoj rast od gotovo 9 posto utemeljen na snažnoj industrijskoj proizvodnji. Indija planira do 2032. osigurati još 63.000 megavata električne energije, za što će joj trebati ulaganja od stotinjak milijarda eura.

MVPEI: Ne putujte prema ugroženom području

Preporuku o izbjegavanju putovanja u Japan hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u ponedjeljak je dopunilo podatkom o sigurnosnoj zoni od deset kilometara uspostavljenoj oko ugroženih nuklearnih elektrana.

Japanska agencija za nuklearnu sigurnost uspostavila je sigurnosnu zonu zabrane pristupa u radijusu od 20 kilometara oko nuklearne elektrane Fukushima 1, te u radijusu 10 kilometara oko drugih nuklearnih elektrana u regiji, kaže se u MVPEI-jevoj preporuci.

U petak je nakon katastrofalnog potresa i tsunamija koji je ubio tisuće ljudi, a oštetio i nekoliko nuklearki, MVPEI izdao preporuku hrvatskim građanima "da odgode sva putovanja u Japan koja nisu nužne naravi".

"Hrvatskim državljanima koji se nalaze u Japanu savjetujemo da do daljnjeg ne putuju na područje neposredno pogođeno potresom i tsunamijem, te da budu u kontaktu s hrvatskim veleposlanstvom u Tokiju", kaže se u preporuci.

14.03.2011. 17:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh