« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NUKLEARNI PROGRAM

Japan uveo dodatne sankcije Iranu

Sankcije uključuju zabranu financijskog poslovanja s 15 iranskih banaka koje bi mogle biti povezane s nuklearnim programom

Tokio
Tokio (Wikipedia)
Više o

Japan

,

iranski nuklearni program

,

sankcije Iran

Japan, kojemu je Iran četvrti dobavljač nafte, u petak je uveo dodatne sankcije toj zemlji slijedeći primjer Sjedinjenih Država koje pritišću Iran zbog njegova nuklearnog programa.

Nove mjere idu korak dalje od sankcija koje je nametnulo Vijeće sigurnosti UN-a i uključuju zabranu financijskog poslovanja s 15 iranskih banaka koje bi mogle biti povezane s nuklearnim programom.

Takva mjera mogla bi pogoditi neke od velikih japanskih banaka. Pooštrene sankcije uključuju i prekid novih ulaganja u energetiku. Japan je odobrio sankcije protiv Irana početkom kolovoza u skladu s UN-ovom rezolucijom 1929, no američki dužnosnici pozvali su Tokio da slijedi Europsku uniju u nametanju oštrijih kazna.

Iran je četvrti po redu dobavljač nafte za Japan, poslije Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata te Katara i japanska vlada nije uvela ograničenja na uvoz nafte iz Irana. U 2009. godini Japan je uvozio 421.000 barela nafte na dan.

Vijeće sigurnosti donijelo je 9. lipnja četvrti niz sankcija kojima kažnjava Islamsku Republiku jer ona odbija prekinuti obogaćivanje uranija i tvrdi da je njezin nuklearni program isključivo civilan, dok Zapad sumnja da je to krinka za razvoj atomskog oružja.(hina/metro-portal)

03.09.2010. 08:38:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh