« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
UDBAŠKA PROŠLOST?

Janšina stranka pitala Türka zna li nešto o 'atentatu iz Volkermarkta'

Türk je odgovarajući na optužbe najveće oporbene stranke rekao da ga podsjećaju na montirani proces i metode iz doba komunizma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Slovenija

,

Janez Janša

,

Danilo Türk

,

Tomaž Ertl

,

UDBA

,

atentat iz Volkermarkta

Stranka bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše u četvrtak je postavila deset javnih pitanja predsjedniku države Danilu Türku, među ostalim i od kada se poznaje s nekadašnjim šefom "slovenske UDBA-e" Tomažom Ertlom kojega je prošle godine odlikovao, te što mu je poznato o "atentatu iz Volkermarkta" iz 1979.

Slovenski parlament odbio je u srijedu prijedlog Janšine Slovenske demokratske stranke da se zbog "simboličkog odlikovanja" čovjeku koji je vodio političku policiju u vrijeme komunizma protiv predsjednika države povede postupak opoziva pred ustavnim sudom. Türk je odgovarajući na optužbe najveće oporbene stranke rekao da ga podsjećaju na montirani proces i metode iz doba komunizma, a Janša je u svom istupu u parlamentu rekao da je Ertla predsjednik možda odlikovao ne zbog zaustavljanja Miloševićevih mitingaša pred Ljubljanom nego zbog "atentata iz Volkermarkta".

Riječ je o jednoj u nizu eksplozija koje su se u južnoj Austriji događale sedamdesetih godina u vrijeme napetih jugoslavensko-austrijskih odnosa povezanih sa statusom slovenske manjine u Koruškoj.

U gradiću Volkermarkt u rujnu 1979. došlo je do eksplozije naprave u zgradi gdje se trebalo sastati gradsko vijeće, pri čemu je ranjen i uhićen mladi slovenski par. Za atentatore, Luku Vidmara i Marinu Blajs, sumnjalo se da su radili po nalogu komunističkih vlasti u Jugoslaviji i tadašnjeg slovenskog komunističkog rukovodstva. Nakon godine dana austrijske su ih vlasti vratile u Jugoslaviju koja je za uzvrat iz pritvora pustila dvojicu austrijskih državljana osuđenih zbog špijunaže.

Janšina stranka navodi da je Türk u to vrijeme bio u tadašnjem Socijalističkom savezu Slovenije zadužen za odnose sa slovenskom manjinom u Austriji, da nije isključeno da je nešto znao o tom događaju i da je poznavao Ertla koji je tada vodio službu državne sigurnosti.

Kako je javio Slovenski radio, u Türkovu kabinetu su takva sumnjičenja odbacili te naveli da je Türk o tom događaju saznao kao i ostali iz medija i da je bio šokiran. (hina/metro-portal)

04.03.2010. 22:58:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh