« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
KARL ROVE:

Bush ne bi napao Irak da je znao da nema oružje za masovno uništenje

U knjizi "Hrabrost i posljedica: Moj život konzervativca u borbi", glavni Bushev savjetnik tvrdi da predsjednik nije lagao o 'slučaju Irak'

(Getty Images)
Više o

George Bush

,

rat u Iraku

,

oružje za masovno uništenje

,

Karl Rove

,

Hrabrost i posljedica: Moj život konzervativca u borbi

Karl Rove, glavni savjetnik bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha, navodi u svojim memoarima kako Bush vjerojatno ne bi napao Irak da je znao da tamo nije bilo oružja za masovno uništenje, izvješćuju u četvrtak američki mediji.

U knjizi "Hrabrost i posljedica: Moj život konzervativca u borbi", koja idućeg utorka izlazi iz tiska, Rove odbacuje optužbe da je Busheva administracija namjerno lagala da režim Sadama Huseina u Iraku posjeduje nekonvencionalno oružje, što je poslužilo kao "casus belli" - opravdanje za rat.

"Da li bi se rat u Iraku dogodio bez oružja za masovno uništenje? Sumnjam? Kongres vrlo vjerojatno ne bi podržao rezoluciju o uporabi sile bez oružja za masovno uništenje", piše Rove u izvadcima iz knjige koje citira The New York Times.

Rove, međutim, potvrđuje da je neuspjeh u pronalaženju oružja za masovno uništenje u Iraku jako naštetio Bushevu predsjedništvu, a sebe krivi što se nije odlučnije suprostavio priči da je "Bush lagao", nazivajući to "jednom od najvećih grešaka Bushevih godina".

Knjiga Karla Rovea nudi najširi prikaz Bushevog predsjedništva iz pera jednog od najutjecajnijih članova njegove administracije.

U većem dijelu knjige Rove zdušno brani Busha i njegovo predsjedništvo, te napada demokrate, medije i nelojalne republikance za ono što on opisuje kao licemjerje, podmuklost i taštinu.

Govoreći o najkontroverznijim trenucima Bushevih osam godina na vlasti, Rove preuzima odgovornost za široko kritizirani let predsjedničkog zrakoplova Air Force One nad New Orleansom i ostalim područjima poharanim uraganom Katrina 2005. Također piše da je potajno plakao u svom uredu u Bijeloj kući, kada je saznao da neće biti optužen u "aferi Plame", slučaju odavanja identiteta agentice CIA-e Valerie Plame.

"To je nekoliko stotina stranica spina", ocijenio je politički analitičar Bob Schrum za MSNBC News, ističući kako je "Busheva administracija od prvoga dana tražila povod za rat s Irakom", te da "Kongres nikada ne bi odobrio rat bez oružja za masovno uništenje".

Knjiga Karla Rovea, danas političkog komentatora TV mreže Fox News, pobuđuje poseban interes u SAD-u s obzirom na njegov ugled vještog političkog stratega koji je uveo guvernera Teksasa u Bijelu kuću, upravljao s dvije uspješne predsjedničke kampanje i vodio Busha kroz turbulentni mandat obilježen ratovima, terorizmom, prirodnom katastrofom uragana Katrina i recesijom.

Junak za konzervativce i negativac za liberale, Rove je možda bio javno najistaknutiji pomoćnik u Bijeloj kući u modernim vremenima, ocjenjuje NY Times. (hina/metro-portal)

04.03.2010. 22:19:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh