« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
ZNATE LI?

Jaja su odličan doručak - ali za koga?

Neka su djeca luda za jajima bez obzira na to na koji su način ona pripremljena: kuhana, pržena, kajgana, poširana...., no roditelji se često pitaju koliko ih je u zdravoj dječjoj prehrani previše

Trebaju li djeca jesti jaja za doručak?
Trebaju li djeca jesti jaja za doručak? (Shutterstock)
Više o

djeca

,

doručak

,

jaja

Jaja su idealan doručak, to će vam reći svi nutricionisti, jer će vas uspješno zasititi i dati vam dovoljno energije da izdržite sve jutarnje napore, no to se ipak odnosi samo na - odrasle.

Što se tiče djece, preporučuje se da djeca u dobi između jedne i tri godine života tjedno konzumiraju jedno do dva jajeta, a nešto starijima u dobi između četiri i šest godina tjedno se preporučuju dva jajeta. Tek toliko da znate, navedena količina se odnosi i na jaja u obrađenoj hrani, poput tijesta i kolača.

Naravno da su manja odstupanja dozvoljena, no sve dok se ne pretjera u odnosu na preporuenu tjednu količinu. dopuštena, dok god se ne pretjera u odnosu na sedmično preporučenu količinu.

Ne treba zaboraviti da je jaje idealna namirnica za sve one koji ga dobro podnose jer ima proteine sa svim esencijalnim aminokiselinama, vitamine i minerale.

Kad je riječ o sasvim maloj djeci, odnosno dojenčati, postavlja se pitanje kada u njihovu prehranu uključiti jaje s obzirom na nerazvijen enzimatski sistem njihove probave.

Stajališta i mišljenja stručnjaka prilično se razlikuju, no većina ih se slaže da se jaje u prehranu male djece može početi uvoditi već od šestog mjeseca života, odnosno istovremeno kad se prelazi na kašice na bazi mesa i ostalu alternativnu prehranu, a pritom treba podsjetiti da je majčino mlijeko primarna hrana.

Mnogi pedijatri preporučuju da se od šestog mjeseca do djetetove godine dana žumanjak pomiješa s drugom hranom u kašicu i to kuhano, naravno, zbog opasnosti od salmonele.

Treba istaknuti da svako jaje sadrži nekoliko ključnih gradivnih elemenata za stanične membrane, moždano i živčano tkivo, a to su kolin, folna kiselina i vitamin B12.

Što se tiče kolesterola, istraživanja iz 2010. godine pokazala su da ga u jajima ima manje nego što se ranije vjerovalo te da u njima ima 30 posto više D vitamina nego što su znanstvenici ranije mislili.

Općenito, odrasli zdravi ljudi mogu konzumirati jedno jaje dnevno, a kod male djece ne treba pretjerivati, no ne treba se ni plašiti kolesterola iz jaja, već oksidiranog kolesterola u tijelu koji ima tendenciju stvaranja naslaga u krvnim žilama.

24.04.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh