« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SABORSKO LUDILO

Jadranka Kosor: Rasprava o rebalansu je politička borba

Premijerka Kosor kaže kako nije čula niti jedan prijedlog gdje bi se to trebalo uzeti pet do 10 milijardi kuna

rebalans proračuna jadranka kosor
rebalans proračuna jadranka kosor (Željko Hajdinjak/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

rebalans proračuna

Premijerka Jadranka Kosor ocijenila je jučerašnju saborsku raspravu o rebalansu državnog proračuna političkom borbom, što je, kaže, nažalost činjenica. Kosor je to izjavila gostujući na 8. stručnom skupu 100 postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine u Varaždinskim toplicama.

Kosor je rekla da nije čula niti jedan prijedlog gdje bi se to trebalo uzeti pet do 10 milijardi kuna te naglasila da se očekuje izglasavanje proračuna. Najavila je i donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti kojim će se svi korisnici proračuna obvezati na fiskalnu odgovornost. U pripremi je i Zakon o posebnom porezu koji će se odnositi na imovinu poput vikendica i slično, dodala je.

>> Šuker na kraju rasprave: Pogodili smo s rebalansom

Na pitanje novinara kako će banke pomoći građanima u krizi, Kosor je rekla da se razgovara s predstavnicima banaka i ostalih financijskih institucija o tome da banke podnesu dio krize. Hoće li biti to smanjenje kamata, to će se vidjeti, ali nešto ćemo morati dogovoriti, dodala je.

Premijerka se osvrnula i na raspravu o tome tko ima hrabrosti za reforme i rekla da će se vidjeti kolika je i čija hrabrost kada Hrvatska postane članica EU i kada počnu razgovori o malim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

>> Vladajući o rebalansu: Odlučili smo se za socijalni mir

"Dakle mi moramo ići u mirovinsku reformu, ali ovi prvi koraci pokazuju da će se apsolutno svi opirati, međutim, mora se, jer ovaj odnos zaposlenih i umirovljenika je dugoročno teško održiv, kazala je Kosor. Što se tiče podizanja dobne granice odlaska u mirovinu ocijenila je kako je to praksa i drugih europskih zemalja.

Pet amandmana na rebalans proračuna

Na Vladin prijedlog rebalansa državnog proračuna u zakonskom je roku, danas do 10 sati, pristiglo pet amandmana, od toga tri amandmana Kluba HDZ-a, te po jedan amandman IDS-a te zastupnika HDSSB-a, doznaje se u Službi za odnose s javnošću Hrvatskog sabora.

Potpredsjednik Vlade Ivan Šuker na kraju jučerašnjeg zasjedanja najavio je da će tri amandmana Kluba HDZ-a, koji su tehničke prirode, Vlada i prihvatiti.

HDSSB-ovi zastupnici predlažu povećanje sredstava za subvencije poljoprivrednicima budući da je zbog nastalih šteta u poljoprivrednoj proizvodnji upitna jesenska sjetva. HDSSB predlaže sveukupno povećanje u razdjelu Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u iznosu nešto manjem od 578 milijuna kuna, a ta bi se sredstva trebala namaknuti smanjenjem iznosa sredstava u proračunu predviđenih u više državnih tijela (Sabor, Ured predsjednika, Vlada, Ustavni sud) te ministarstava.

IDS pak za izgradnju OŠ Veli vrh u Puli traži povećanje od 20 milijuna kuna u razdjelu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Osnovna škola Veli vrh u cijelosti je izgorjela u požaru u veljači 2008., a IDS predlaže da se novac za dovršetak njezine izgradnje, koja je već u tijeku, osigura smanjenjem sredstava za Sigurnosno-obavještajnu agenciju. (hina/metro-portal)

27.08.2010. 15:25:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh