« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
BIT ĆE BOLJE

Vladajući o rebalansu: Odlučili smo se za socijalni mir

Ne možete praznim džepom častiti cijelu birtiju, a da se pritom nitko neće odreći ni gutljaja, okolnosti su pod kojima se donosio rebalans

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

HDZ

,

Josip Friščić

,

Milorad Pupovac

,

Andrija Hebrang

,

rebalans proračuna

U saborskoj raspravi o prijedlogu rebalansa državnog proračuna Vlade RH klubovi vladajuće većine naglasili su da se njime "trasira put za izlazak iz krize i šalje poruka da neće biti dodatnih poreznih opterećenja rada".

Andrija Hebrang (HDZ) ocijenio je predloženi rebalans "dobrim putem koji trasira izlazak iz krize i iduća dva proračuna". "Nije to najdublja kriza do sada, kako neki tvrde, jer smo imali i puno težih situacija - 1991. i 1992., kada je pad BDP-a bio 50 posto", podsjetio je Hebrang.

U teškoj situaciji, vlada se rebalansom odlučila za socijalni mir, što je nužno dovelo i do povećanih rashoda, rekao je Hebrang i posebno pohvalio hrabrost vlade da u iduće dvije godine zamrzne povećanje proračuna, uključujući i iduću izbornu godinu.

Riječima "ne možete praznim džepom častiti cijelu birtiju, a da se pritom nitko neće odreći ni gutljaja" Hebrang je opisao okolnosti u kojima se donosio rebalans, a u kojima se, rekao je, nitko nije htio odreći svojih prava.

Nužna reforma mirovinskog sustava

Podsjetio je da je bilo raznih neprovedivih prijedloga za rebalans, primjerice da se smanji broj zaposlenih u javnom sektoru ili da se mijenja mirovinski sustav.

"Mirovinski sustav, koji je najveći potrošač u proračunu, morat će se mijenjati, ali to nećemo raditi rebalansom već političkim konsenzusom", poručio je Hebrang.

Milorad Pupovac (HDSS) također će poduprijeti rebalans za koji je rekao da je "povlačenje crte nakon koje treba poduzeti određene jasne mjere". Smatra da je neodrživo da 40 posto proračuna odlazi na mirovine i međugeneracijsku solidarnost, a kao nužne mjere nakon rebalansa predložio je ravnomjerno opterećivanje svih gospodarskih subjekata te poticanje investicija.

Friščić: Rebalans šalje pozitivne poruke

HSS-ov zastupnik Josip Friščić ocijenio je da se tim rebalansom šalje pozitivan odgovor na glavno pitanje - hoće li biti mirovina i plaća do kraja godine. "Njime šaljemo poruku i da neće biti dodatnih poreznih opterećenja rada", istaknuo je predsjednik HSS-a.

>>Oporba: Kosor ni u snu ne može zamisliti i provesti rezove

"Mi u HSS-u svjesni smo da se mogao donijeti i drukčiji proračun, ali ga kao koalicijski partneri ne bismo podržali", rekao je, ističući da su se opredijelili za realno prikazivanje svih prihoda i rashoda. Njime se, istaknuo je, "šalje i poruka ponašanja za iduće dvije godine, u kojima proračunski rashodi neće moći rasti". "Šalje se i poruka da neće biti nikakvih najavljenih slomova i krahova, koji su se u posljednje vrijeme zazivali, a u kojima uvijek neki i profitiraju, ali ne i država u cjelini", zaključio je Friščić.

Nakon njegova izlaganja, na traženje SDP-a, predsjednik Sabora Luka Bebić odredio je 15-minutnu stanku, nakon koje je počela pojedinačna rasprava. Više zastupnika odustalo je od rasprave, a Bebić je kazao kako ih je ostalo nešto više od 20.

26.08.2010. 20:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh