« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
PUSTE PRIČE?

Čobanković: Meso nema rok trajanja, samo mora biti zdravstveno ispravno

Ministru poljoprivrede su priče o (ne)kvaliteti mesa koje jedemo nestvarne i kaže da kod nas vrijede ista pravila kao i u Europskoj uniji

petar čobanković meso
petar čobanković meso (Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

meso

,

Petar Čobanković

,

Zoserova piramida

,

izgubljeni pingvin

Petar Čobanković, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja, izjavio je danas u Županji da su za njega "priče koje su se ovih dana pojavile u medijima o upitnoj kvaliteti mesa nestvarne".

"Naši objekti za preradu mesa imaju odobrenje za izvoz u Europsku uniju i Sjedinjene Američke Države, a neki objekti za proizvodnju hrane za NATO, i to su sve područja s najvišim standardima", podsjetio je Čobanković, dodajući kako je većina objekata prošla "proces akreditacije gdje su praktički provjerene njihove procedure" u radu sa sirovinama koje ulaze u završni proizvod.

Podsjetio je da je Hrvatska u pregovorima o pristupanju EU-u završila i pregovore o Poglavlju 12 koje se odnosi na sigurnost hrane i veterinarsku i fitosanitarnu zaštitu te ga zatvorila. "Uspostavljen je isti sustav i ista pravila kao u zemljama EU-a", rekao je Čobanković te dodao da meso u EU-u "nema rok trajanja, nego mora biti zdravstveno ispravno".

Zato ne vjeruje da bi "iole ozbiljan mesoprerađivač išao raditi nešto što odudara od utvrđena sustava". Objasnio je da bi takav mesoprerađivač među ostalim riskirao da ostane bez dozvola za izvoz na određena područja.

Na pitanje ima li spoznaja o tome da USKOK istražuje poslovanje đakovačke ergele odgovorio je kako ne zna je li to točno, no zna za anonimnu prijavu o određenim nepravilnostima u ergeli.

"Ako postoje neke sumnje, za to sam da to ispitaju istražitelji. Nije tragedija ako se nekoga istražuje jer je svačiji rad podložan odgovornosti i snošenju posljedica", rekao je Čobanković.

Najavio je da će predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor uskoro posjetiti slavonske poljoprivrednike. (hina/metro-portal)

27.08.2010. 16:04:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh