« Kultura
objavljeno prije 16 dana i 17 sati
OSVRT

Izuzetni skulpturalni opus Vlade Tuđe

Tu je naravno i osebujni opus skulptura, nastajao u nizu proteklih godina, paralelno sa slikarskim ciklusima, ali na svoj posebni, posve drugačiji način

Vlado Tuđa
Vlado Tuđa (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

Zanimljive su i izazovne skulpture istaknutog suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara i skulptora Vlade Tuđe, autora respektabilnog opusa ulja i akrila na velikim formatima platna i kartona.

Tu je naravno i osebujni opus skulptura, nastajao u nizu proteklih godina, paralelno sa slikarskim ciklusima, ali na svoj posebni, posve drugačiji način.

Tuđa je kreirao dvije skupine skulptura, prvu, realnu, stvarnu, prepoznatljivu, s motivima ljudi i životinja, ptica, tek malo karikaturalnu, možda prije diskretno sarkastičnu, no,ipak, duboko ljudsku, toplu, emotivnu.

Drugi niz pripada autorovim zamišljajima svijeta, ljudi, predmeta, životinja, biljaka i drveća, života, fantastičnih konstrukcija, neobičnih i teško zamislivih izgleda stvorova .

Svijet čudesan, nesvakidašnji, svijet koji samo dijelom sliči realnosti, stvarnim pojavama i događajima, svijet potpuno izmišljen, iznikao iz uma umjetnika.

Na prvi pogled, figure i predmeti iz svijeta zamišljaja na prvi pogled djeluju simpatično, lijepo, vrlo dekorativno, ističući se svojom mirnoćom.

Tuđa je kreirao poput svemogućeg čarobnjaka iznimnih moći potpuno novi svijet, vlastite je zamišljaje pretvorio u niz fino odmjerenih skulptura, obogaćujući i nadograđujući svoj opus.

Tuđine skulpture su originalne , svakako iznimno izazovne i samosvojne, prepoznatljivog umjetničkog rukopisa i nadahnuća.

Piše: Miroslav Pelikan
06.06.2024. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh