« Kultura
objavljeno prije 9 dana i 6 sati
OSVRT

Angela Y. Davis u Lisinskom

Borba za slobodu i mir u Palestini naš je moralni lakmus papir i pokazatelj svih naših kapaciteta za razumijevanje i borbu protiv kapitalizma, imperijalizma i patrijarhata

Angela Y. Davis
Angela Y. Davis (Anto Magzan)
Više o

KD Vatroslav Lisinski

,

Andela Y. Davis

Skoro 1500 ljudi slušalo je sinoć u Velikoj dvorani KD Vatroslav Lisinski ikonu američke ljevice, Angelu Y. Davis, najpoznatiju edukatoricu Crne povijesti, autoricu i aktivistkinju za građanska prava čiji dugogodišnji aktivistički i akademski angažman uključivao sudjelovanje u različitim pokretima za društvenu pravdu diljem svijeta, i koja je istinski živjela svoju slobodu kao stalnu borbu, kako je i bilo naslovljeno njezino sinoćnje predavanje. 

Davis koja se profilirala se kao istaknuta aktivistkinja i radikalka na čelu Komunističke partije SAD-a tijekom 1960-ih, a imala je bliske odnose i s Partijom Crnih pantera kroz njezin angažman u Pokretu za građanska prava, i čiji su istraživački interesi feminizam, afroamerički studiji, kritička teorija, marksizam, popularna glazba, društvena svijest te filozofija i povijest kažnjavanja i zatvora, u Zagrebu je održala predavanje s naglaskom na povijest palestinske borbe, vezama rasizma i rodno uvjetovanog nasilja, pogrešnim politikama kažnjavanja zlostavljača, perpetuaciji nasilja, zatvorima kao izvorima svih kontradikcija i problema koje vidimo u kapitalističkim demokracijama i koji služe samo kao način reproduciranja nasilja.

Davis se više puta vraćala palestinskom pitanju i govorila o solidarnosti s Palestinom ne samo kao o mjeri nužnosti za zaustavljanje genocida nego i za preispitivanje našeg kolektivnog napretka u svim našim borbama za slobodu. Borba za slobodu i mir u Palestini naš je moralni lakmus papir i pokazatelj svih naših kapaciteta za razumijevanje i borbu protiv kapitalizma, imperijalizma i patrijarhata, istakla je Davis.

Iznimno zanimljivo predavanje u kojem je aktivno sudjelovala i publika, održano je u suradnji Subversive FestivalaMultimedijalnog instituta i književnog kluba BOOKSA, a moderirale su ga Karolina Hrga, članica odbora Subversive Foruma i Emina Bužinkić, aktivistkinja i istraživačica.

Ovogodišnje, 17. izdanje SUBVERSIVE FESTIVALA održalo se od 20. svibnja do 8. lipnja uz četrdeset dokumentarnih i igranih filmskih naslova, brojne panele, predavanja i promocije knjiga, tri izložbe, multimedijalna događanja te gostovanja brojnih svjetskih intelektualaca, filmaša i aktivista, sve uz festivalsku temu ŽIVJETI BEZ KAPITALIZMA.

09.06.2024. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh