« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Opća digitalizacija

Izumiru li tradicionalne knjižnice?

Čini se kako tradicionalna knjižnica izumire, a s njom i knjiga kakvu poznajemo.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

internet

,

digitalizacija

,

knjižnice

Internet, igraonice i društveni centri vrlo brzo bi mogli istisnuti knjižnice. I to je samo djelić onoga što bi se moglo dogoditi. Prema nekim predviđanjima sustav knjižnice prolazi potpunu transformaciju koja obuhvaća puno više od izgleda interijera.

Pisci, izdavačke kuće i neke internet stranice i dalje se bore protiv Googleove namjere da digitalizira svjetsku publicistiku i beletristiku te je pretvori u najveću internet knjižnicu na svijetu. U međuvremenu mnoge knjižnice nastoje se modernizirati pod pretpostavkom kako fizička knjiga više neće igrati bitnu ulogu u obrazovanju.

Knjiga će i dalje biti, premda će prevladavati digitalizirani format. No cilj knjižnice ostaje isti: mjesto na kojem će ljudima biti dostupne informacije i gdje će ih moći razmjenjivati. ˝Zgrada knjižnice nije samo skladište za knjige. Ona je više društveni centar˝, objašnjava Helene Blowers, direktorica digitalne strategije u Gradskoj knjižnici u Columbusu, Ohio.

Sve više ljudi koristi internet kao izvor informacija umjesto novina. Odlaze na društvene mreže poput Facebooka, Digga i Twittera kako bi diskutirali o svojim životima i dnevnim događanjima. Cilj razvoja knjižnica jest stvaranje istog okruženja na javnom mjestu. Jednosmjeran protok informacija iz knjige jednostavno više nije dovoljno dobar.

Jason M. Schultz, direktor Centra za pravo i politologiju pri Sveučilištu u Kaliforniji, tvrdi kako su knjižnice uvijek imale dvije uloge u društvu: mjesto gdje se mogu dobiti informacije, kao i društveni centri za javnu raspravu. Kako knjige postaju sve dostupnije putem interneta, društveni centri preuzet će glavnu ulogu knjižnica, tvrdi. Ta promjena znači da se tradicionalna uloga knjižnica kao i njihov izgled mijenja.

U SAD-u knjižnice su se uglavnom financirale na lokalnoj razini, no recesija je drastično smanjila njihove prihode. To znači da neke knjižnice neće moći provesti digitalizaciju svojeg sadržaja, a također da će se mnoge od 16 tisuća javnih knjižnica privatizirati ili zatvoriti. Schultz dodaje kako bi sve veća dostupnost informacija na internetu mogla biti dobar poticaj vlastima da još više smanje prihode knjižnicama. 

Svrha javnih kjižnica u Americi promijenila se u posljednjih nekoliko desetljeća, premda mnogi  kadrovi s tog područja tvrde kako su optimistični glede mogućnostima koje im donosi digtalizacija i budućnost.

04.09.2009. 16:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh