« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
izvorno hrvatsko

Otvorenjem Folklorne večeri započele 44. vinkovačke jeseni

Vinkovci od petka pozivaju na kulturološku poslasticu sve ljubitelje narodnih plesova i tradicije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Vinkovačke jeseni

,

44. vinkovačke jeseni

,

Smotra folklora Vinkovci

Prvom od šest folklornih večeri Smotre folklora Vukovarsko-srijemske županije, na kojima će folklorno stvaralaštvo i tradicijsku kulturu na Trgu Vinkovačkih jeseni predstaviti 54 vukovarsko-srijemska kulturno-umjetnička društva koja njeguju hrvatski izvorni folklor, u Vinkovcima su večeras počele 44. vinkovačke jeseni.

Na toj svečanosti tradicijske kulture, koja se održava od 4. do 13. rujna pod visokim pokroviteljstvom predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor, ove će godine na više od 50 priredaba sudjelovati više od 8000 sudionika .

Otvorivši Folklorne večeri, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić istaknuo je kako "nema te recesije i krize koja će spriječiti održavanje Vinkovačkih jeseni". "Mijenjali su se župani i gradonačelnici, ali su one uvijek opstale i opstat će", poručio je Galić.

Predsjednik Organizacijskog odbora vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić istaknuo je u govoru kako Vinkovačke jeseni simboliziraju i na najbolji način potiču zajedništvo hrvatskog naroda.

"Na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima ugostit ćemo oko 8000 sudionika, vjernih čuvara tradicijske baštine hrvatskog naroda, koju ćemo s ponosom unijeti i u Europsku uniju (EU)", rekao je Karlić, dodavši kako se Vinkovčani ponose činjenicom da se takva manifestacija "iznjedrila" upravo u njihovu gradu.

Prvu folklornu večer, na kojoj je večeras nastupilo 13 vukovarsko-srijemskih KUD-ova, otvorilo su članovi KUD-a "Slavko Janković" iz Rokovaca-Andrijaševaca, najbolje ocijenjene folkorne skupine na prošlogodišnjim Folklornim večerima.

Vinkovačke jeseni popratit će i 50-ak folklornih, gospodarskih, kulturnih i športskih priredaba.

Osim folklornih večeri najvažnije su priredbe Svečani mimohod sudionika Vinkovačkih jeseni i revija konjskih zaprega, Državna smotra hrvatskog izvornog folklora, Šokački divani, Dječje Vinkovačke jeseni, Vinkovački jesenski sajam gospodarstva i obrtništva i Nacionalna izložba voćnih rakija i likera.

U Gradskom parku i pješačkoj zoni u središtu Vinkovaca večeras je otvoren i Sajam tradicijskog obrtništva i rukotvorstva na kojem posjetitelji mogu pogledati i kupiti slavonske narodne rukotvorine, suvenire te izložbene i uporabne predmete tradicijske kulture.

Izvor: Hina

04.09.2009. 21:06:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh