« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
AFERA KAMIONI

Izravna pogodba dogovorena je da ne propadne novac iz proračuna

Svjedoci tvrde da je više časnika iz Glavnog stožera tražilo da se ne odugovlači s dugotrajnim postupkom nabave spornih Rončevićevih kamiona

(Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Berislav Rončević

,

MORH

,

afera kamioni

,

Eurokamioni

,

Ivo Bačić

,

Damir Štefiček

,

Ivan Skol

Dvojica časnika iz Uprave za logistiku Glavnog stožera oružanih snaga posvjedočili su danas na suđenju bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu zamjeniku Ivi Bačiću da se u kupovinu vojnih vozila izravnom pogodbom, nakon poništenja javnog natječaja, išlo kako ne bi propao novac koji je u tu svrhu bio predviđen u proračunu za 2004.

Stožerni časnik Damir Štefiček, koji je 2004. bio načelnik Odjela za promet Uprave za logistiku, rekao je da je više časnika iz Glavnog stožera, nakon što je Povjerenstvo za nabavu kamiona prestalo s radom, tražilo da se ne odugovlači s "dugotrajnim postupkom nabave" i krene u izravnu pogodbu s više ponuđača.

Povjerenstvo je, kazao je, raspušteno 15. prosinca 2004., nakon što je sakupilo i otvorilo ponude te utvrdilo da svi ponuđači udovoljavaju traženim uvjetima, osim kamiona marke Renault.

Inače, Rončevićeva obrana tvrdi da je natječaj poništen, a povjerenstvo raspušteno po odredbama tada važećih zakona, jer su sve pristigle ponude bile više od iznosa koji je za nabavu kamiona bio određen u proračunu.

I Štefičekov nadređeni, brigadir Ivan Skol potvrdio je da se na izravnu pogodbu gledalo kao na ubrzavanje postupka iz razloga da sredstva koja su bila odobrena za 2004. ne bi propala, kako se, kaže, ranije znalo događati.

Oba svjedoka kazala su da se oko MAN-ovog sudjelovanja na javnom natječaju tražilo mišljenje pravne službe zbog ranijeg spora te tvrtke s MORH-om, ali i da je jedini MAN-ov kamion koji je bio na testiranju kod HV-a kupljen za oko milijun kuna.

USKOK u optužnici tvrdi da su Rončević i Bačić favorizirali tvrtku "Eurokamioni" od koje su kupili kamione marke Iveco za 34,4 milijuna kuna, iako su za 10,2 milijuna kuna bili skuplji od najniže cijene koju je na natječaju ponudilo "MAN Importer".

Obrana, pak, tvrdi da jeftiniji kamioni nisu udovoljavali uvjetima natječaja, jer im je, među ostalim, nosivost bila za oko 700 kilograma manja od traženih pet tona. (hina/metro-portal)

18.02.2010. 14:31:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh