« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
PERES U JASENOVCU

Ustaše su Hrvatskoj ostavile nasljeđe srama

Izraelski predsjednik Shimon Peres, koji boravi u višednevnom posjetu Hrvatskoj, posjetio je spomen područje Jasenovac zajedno sa svojim domaćinom Ivom Josipovićem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bernard Covic/CROPIX )
Više o

Jasenovac

,

Shimon Peres

,

Ivo Josipović

"Kao Židov ne mogu doći na ovo mjesto a da ne budem dirnut", rekao je Peres. "Ovaj je logor drugačiji od drugih jer žrtve nisu bili samo Židovi", kazao je dodajući da se od ostalih razlikuje i po načinu ubijanja, "čekićima, noževima i kamenjem", što svjedoči o mržnji i brutalnosti.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da je Jasenovac mjesto suočavanja s prošlošću. "Prošlost je bila teška, prošlost je bila bolna, ali moramo izvući pouke da bi naše sutra bilo bolje i da se strahote koje su se dogodile ovdje i na mnogim drugim mjestima više nikada ne ponove", istaknuo je.

"Jasenovac je mjesto strašnog zločina", nastavio je Josipović, "mjesto na kojemu su zločinačke ustaške vlasti ubile brojne Srbe, Židove, Rome i Hrvate samo zato što su bili drukčiji".

Peres je kazao da su fašisti, nacisti i ustaše ostavili nasljeđe srama. Dvojica predsjednika složila su se da je važno obrazovati buduća pokoljenja kako se ovakve tragedije više nikada ne bi ponovile. "Nije dovoljno ne zaboraviti nego treba i poučavati o tragediji koja truje dostojanstvo i onih ubijenih i onih koji su preživjeli", istaknuo je Peres. U svom kratkom obraćanju Peres se dotaknuo i iranskog predsjednika koji negira holokaust da bi, kako je rekao, "omogućio legitimitet nastavka ubijanja".

"Ne mogu šutjeti niti zaboraviti, ali sam ponosan što mi pokušavamo stvoriti civilizaciju humanosti, poštivanja svih ljudskih života", rekao je Peres dodajući da za njega postoji samo jedan autoritet koji ima pravo oduzeti život, a to je Bog.

Peres je na kraju sudjelovao u Kadišu, molitvu za mrtve koju su predvodili hrvatski rabini Kotel Da Don i Lucijan Prelević, a nakon toga su dvojica predsjednika položila vijence na spomenik 'Jasenovački cvijet'. Također su razgledali Memorijalni muzej u pratnji ravnateljice Memorijalnog centra Jasenovac Nataše Jovičić. (hina/metro-portal)


25.07.2010. 12:53:49
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Djurdja
    25.07.2010. 15:25
    ....imadem krasan obrazovan naslov vezan uz temu......

    TV Kalendar, Hrvatski narodni preporod, prva hrvatska stedionica

    Ekonomska propast Hrvatske by prof. Slavko Kulic

    Ivan Kukuljevic Sakcinski odrzao prvi govor na hrvatskome jeziku u Saboru - TV Kalendar
    TV Kalendar, Rektorski lanac Sveucilista u Zagrebu
    Hrvatski papinski Zavod sv. Jeronima u Rimu
    TV Kalendar - Josip Vancas, Hrvatski ilirski preporod


    .....eto vidite, imademo mi i modernih politickih gospodarskih i pravnih odluka o sudbini ......moderne hrvatske demokratske drzave.....

    .......a sada pogledajte kako je izgledao demokracijski proces u Iranu

    Should Israel attack Iran Back Obama Awesome
    The Folly of Attacking Iran: Lessons from history
    Iran 1953

    Greetings and flowers from Holland
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh