« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Richard Goldstone:

Izraelci i Palestinci pate zbog kulture nekažnjavanja

Istražitelj za ratne zločine upozorio je kako nedostatak pravde za žrtve potkopava šanse za mir u regiji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

ratni zločini

,

Hamas

,

rat u Gazi

,

Ujedinjeni narodi

,

Richard Goldstone

UN-ov izvjestitelj Richard Goldstone u utorak je izjavio kako izraelska i palestinska područja pate od "kulture nekažnjavanja" koja ne zahtijeva odgovornost za ratne zločine počinjene tijekom prošlogodišnjeg rata u Pojasu Gaze.

Južnoafrički istražitelj za ratne zločine obratio se Vijeću za ljudska prava UN-a u Ženevi gdje je predstavio izvješće o prošlogodišnjem ratu u Gazi.

Ni jedna od dviju sukobljenih strana nisu na primjeren način istražile svoje akcije i suočile se s kršenjem međunarodnoga prava, rekao je Goldstone. Nedostatak pravde za žrtve potkopao je šanse za postizanje mira u regiji, istaknuo je i odbacio kritike na račun izvješća rekavši da je ono nije politički motivirano.

Izraelski veleposlanik pri UN-u očekivano je izjavio da je izvješće sramotno i tvrdi da je Izrael, koji nije surađivao s UN-om u izradi izvješća, izveo zračne i kopnene napade u samoobrani.

Islamistički pokret Hamas također je odbacio Goldstonove nalaze i nije dopustio njegovu timu rad na tome području.

Palestinski izaslanik u Ženevi, koji predstavlja palestinsku vladu sa Zapadne obale, zahvalio je Goldstoneu na profesionalno odrađenome poslu.

Četveročlano UN-ovo povjerenstvo zaključilo je da su i Izrael i palestinske skupine počinile ratne zločine i moguće zločine protiv čovječnosti tijekom rata u Gazi. U izvješću se preporučuje da se taj slučaj preda Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu, ako ga mjesne vlasti same ne procesuiraju. Tijekom sukoba ubijeno je oko 1.400 Palestinaca, većinom civila, te tri izraelska civila i deset vojnika. (hina/metro-portal)

29.09.2009. 12:41:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh