« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ODGOVOR UN-U

Izrael želi diskreditirati Goldstoneovo izvješće o zločinima

Richard Goldstone optužuje Izrael za ratne zločine tijekom ofenzive u Gazi prije godinu dana kad je poginulo 1.400 Plaestinaca

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

pojas Gaze

,

Benjamin Netanyahu

,

Mark Regev

,

Richard Goldstone

,

Goldstoneovo izvješće

Izrael u nedjelju dovršava svoj odgovor UN-u kojim želi diskreditirati izvješće Istražnog povjerenstva suca Richarda Goldstonea koje ga optužuje za ratne zločine i moguće zločine protiv čovječnosti tijekom ofenzive u Gazi prije godinu dana.

"Sukladno preporukama iz tog izvješća, do četvrtka ćemo predati svoj odgovor Ban Ki-moonu, glavnom tajniku UN-a", rekao je Mark Regev, glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Netanyahu je u nedjelju upozorio na porast antisemitizma koji je izazvala ofenziva u Gazi i dao je naslutiti da je Goldstoneovo izvješće izazvalo tu kampanju.

U izraelskoj vojnoj ofenzivi na Hamas u pojasu Gaze, koja je trajala tri tjedna, poginulo je 1.400 Palestinaca i 13 Izraelaca, prema nevladinim organizacijama.

Netanyahu povezuje porast antisemitizma s Goldstoneovim izvješćem i smatra da mu je svrha bila lišiti Izrael prava na samoobranu.

Premijer do sada nije pristajao osnovati neovisno istražno povjerenstvo koje bi ispitalo ponašanje izraelske vojske u Gazi. (hina/metro-portal)

24.01.2010. 16:11:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh