« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
POSEBNI UVIJETI

Izrael zaprijetio prekidom suradnje s UN-ovim istražnim povjerenstvom

Premijer Benjamin Netanyahu je jasno naznačio da Izrael neće surađivati s povjerenstvom ako će ono zahtijevati ispitivanje izraelskih vojnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Gaza

,

UN

,

suradnja

"Prije nego li je Izrael pristao surađivati s tim povjerenstvom, dobili smo jamstva da će ono biti pravedno, odgovorno i da neće povrijediti vitalne i sigurnosne interese Izraela", dodao je Nir Hefetz, glasnogovornik izraelskog premijera.

Te su izjave u suprotnosti s govorom kojeg je u ponedjeljak održao glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je demantirao postojanje dogovora po kojem saslušanje vojnika nije uključeno u istragu.

Četveročlano povjerenstvo UN-a o napadu na humanitarni konvoj za Gazu svoj bi prvi sastanak trebalo održati danas u New Yorku. Povjerenstvo vode bivši novozelandski premijer Geoffrey Palmer i donedavni kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe, a u njemu su još po jedan predstavnik Turske i Izraela.

U napadu što su ga u 31. svibnja izveli izraelski komandosi na turski brod s humanitarnom pomoći za Gazu poginulo je devet osoba, osam Turaka i jedan Amerikanac turskog podrijetla. Posada turskog broda nije željela poslušati izraelsku naredbu da ne probija pomorsku blokadu Pojasa Gaze. Izrael ima i vlastito istražno povjerenstvo koje provodi istragu o tom događaju. (hina/metro-portal)

10.08.2010. 10:42:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh