« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
OZBILJNO?

Izrael protiv Haaškog suda

Netanyahu je uskratio financiranje palestinskoj samoupravi zbog zahtjeva za pristupanje Haaškom sudu za ratne zločine?!

Izrael ne priznaje Haaški sud
Izrael ne priznaje Haaški sud (Wikipedia)
Više o

Izrael

,

Haaški sud

,

Palestina

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u petak je podnio UN-u zahtjev za članstvo u Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) čime se otvara mogućnost da izraelsku državu tuži za ratni zločin. Izrael je to nazvao jednostranim potezom koji koči mirovne pregovore.

"Nećemo dopustiti da se vojnici i časnici vuku pred sudom u Haagu", rekao je Netanyahu na otvaranju tjedne sjednice vlade. U subotu, Izrael je odgovorio na međunarodnu diplomatsku ofenzivu Palestinaca, zamrzavajući isplatu više od 100 milijuna eura Palestinskoj samoupravi kojoj je taj novac važan za isplatu plaća javnih služba i za rad vlade.

'Oni kojima bi se trebalo suditi su čelnici Palestinske samouprave koji su stvorili savez s ratnim zločincima Hamasa', rekao je premijer koji optužuje taj islamski pokret da je u sukobu prošle godine koristio stanovnike Gaze kao ljudski štit.

Naglasio je da će vojnici nastaviti braniti Izrael 'hrabro i odlučno'. Palestinska država odlučila se suprotstaviti Izraelu i 'mi nećemo ostati prekriženih ruku', također je kazao Netanyahu.

Palestinci bi, skladu s Rimskim statutom, postali stranka na ICC-u 60 dana nakon predaje zahtjeva. Ispunjenje zahtjeva, koji je naljutio Izrael i SAD, omogućio bi nadležnost suda za zločine počinjene u palestinskim područjima i istragu nad palestinskim i izraelskim čelnicima u više od desetljeća sukoba.

Ni Izrael ni SAD nisu članice suda. Netanyahu je ranije ovaj tjedan pozvao ICC da odbaci palestinski zahtjev za članstvom.

05.01.2015. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh