« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
DPA

Zabetonirana hrvatska politička scena

Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, njemačka novinska agencija DPA analizira predizborno raspoloženje. Dopisnik prenosi kako su građani "siti" tradicionalnih stranaka. Analizu prenosimo u cijelosti

Kako stranci vide našu političku scenu
Kako stranci vide našu političku scenu (Arhiva)
Više o

izbori

,

predsjednički izbori

,

politika

Uoči odlučujućeg drugog kruga predsjedničkih izbora u iduću nedjelju, sve je kao i uvijek u Hrvatskoj, najmlađoj članici Europske unije. Sučeljavaju se bez milosti dva politička bloka, oni se ne libe ni udaraca ispod pojasa kako bi oslabili protivnika. Na jednoj strani aktualni državni predsjednik Ivo Josipović za vladajuće socijaldemokrate. A na drugoj njegova izazivačica Kolinda Grabar Kitarović za najveću oporbenu stranku HDZ.

Ogorčena "bitka dva bloka"

Od hrvatske neovisnosti 1991. godine uvijek se iznova lijevi bore protiv desnih. I sad ponovno vlada ogorčena "bitka dva stranačka bloka", rezignirano zaključuje tportal.hr i što primjećuje dopisnik agencije DPA. Dvije se strane ne štede. Zoran Milanović, šef vlade i predsjednik socijaldemokrata, upozorio je birače od kandidatkinje HDZ-a, koju je nazvao lošim simbolom za korupciju u velikom stilu. I doista, Grabar Kitarović je kao ministrica vanjskih poslova (2005.-2008.) bila članica kabineta šefa HDZ-a i bivšeg premijera Ive Sanadera koji trenutno odslužuje desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije.

HDZ i predsjednička kandidatkinja te stranke socijaldemokratima predbacuje da su nesposobnošću i korupcijom uništili domaći gospodarski sustav, a zemlju neodgovorno zadužili. U proteklih pet godina u Hrvatskoj je propalo svako peto radno mjesto. I to je razlog zbog kojeg se Josipović radije distancira od svoje socijaldemokratske domovine i predstavlja kao neovisan i nadstranački kandidat. Upitno je hoće li mu to na koncu koristiti, zaključuje njemačka agencija. Već u prvom izbornom krugu imao je minimalnu prednost pred predstavnicom HDZ-a, iako su mu sve ankete predviđale prednost i do 12 posto glasova.

Što će presuditi?

Na koncu će odlučujuće biti tko će na svoju stranu privući pristalice iznenađujućeg kandidata Ivana Sinčića. 24-godišnji provokator sa svojom je fundamentalnom kritikom političkog i ekonomskog establišmenta iz ničega osvojio 16,4 posto glasova u prvom izbornom krugu. Većina njegovih birača u drugom će krugu vjerojatno ostati ipak kod kuće i neće birati, kako predviđaju istraživanja.

Demokratsko-politički problem

Radi se o "ogorčenim i razočaranim ljudima, koji više nikome ne vjeruju", analizirao je protekli vikend zagrebački "Jutarnji list": Stotine tisuća od ukupno 3,8 milijuna građana s pravom glasa "su se povukli iz političkog procesa jer imaju osjećaj da ih ne zastupaju niti jedna stranka i niti jedan političar". U prvom izbornom krugu samo je 47% birača s pravom glasa glasovalo, preko 50% birača uopće se nije pojavilo na biralištima.

Taj demokratsko-politički problem Hrvatske mogao bi postati aktualan najkasnije na sljedećim parlamentarnim izborima koncem ove godine. Sinčić najavljuje da će prvi put nastupiti na parlamentarnim izborima i oko sebe okupiti sve nezadovoljne. Istraživači javnog mnijenja mu predviđaju još veći uspjeh. On bi time "razbio" već gotovo četvrt stoljeća zabetoniranu političku scenu jadranske zemlje, zaključuje u svojoj analizi dopisnik DPA.

Piše: Thomas Brey (DPA)/DW
06.01.2015. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh