« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
SVJETSKA POLITIKA

Izrael okuplja zemlje koje se protive priznanju Palestine u UN-u

Premijer Netanyahu smatra da će priznavanje palestinske države imati nesagledive negativne posljedice na mirovni sporazum

Fotografija vijesti
Više o

Izrael

,

Palestina

,

palestinska država

Izraelski su mediji objavili izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji je rekao da želi okupiti najmanje 30 zemalja koje se protive priznanju palestinske države u UN-u.

"Do rujna želimo okupiti 30 do 50 zemalja koje će reći 'ne' jednostranom priznanju palestinske države u Općoj skupštini UN-a (...). Riječ je o moralnoj većini", rekao je Netanyahu na sastanku s predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyjem Buzekom, javlja Hina.

"Ako Palestinci dobiju priznanje svoje države u UN-u, imat će poteškoća da prihvate neophodne kompromise kako bi se putem pregovora zaključio mirovni sporazum" s Izraelom, rekao je.

Netanyahu je u svibnju pred izraleskim parlamentom izložio uvjete koje želi ostvariti u okviru mirovnog ugovora s Palestincima o kojima je, po njegovim riječima, postignut "širok konsenzus" u Izraelu.

"Naselja (židovska na Zapadnoj obali) moraju ostati pod našim nadzorom. Izrael treba priznati kao državu židovskog naroda i njegova prijestolnica mora ostati nepodijeljeni Jeruzalem", rekao je on.

"Za problem (palestinskih) izbjeglica mora se pronaći rješenje izvan izraelskih granica, a mirovni ugovor mora omogućiti prekid sukoba i (palestinskih) zahtjeva prema Izraelu", ponovio je. Netanyahu je usto istaknuo da svaki mirovni ugovor mora ispuniti sigurnosne uvjete u Izraelu i obuhvatiti "izraelsku dugoročnu vojnu nazočnost u Jordanskoj dolini" duž istočne granice Zapadne obale s Jordanom.

15.06.2011. 10:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh