Metro-portal.hr

objavljeno 15.06.2011. 10:15:00
SVJETSKA POLITIKA

Izrael okuplja zemlje koje se protive priznanju Palestine u UN-u

Premijer Netanyahu smatra da će priznavanje palestinske države imati nesagledive negativne posljedice na mirovni sporazum

Fotografija vijesti

Izraelski su mediji objavili izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji je rekao da želi okupiti najmanje 30 zemalja koje se protive priznanju palestinske države u UN-u.

"Do rujna želimo okupiti 30 do 50 zemalja koje će reći 'ne' jednostranom priznanju palestinske države u Općoj skupštini UN-a (...). Riječ je o moralnoj većini", rekao je Netanyahu na sastanku s predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyjem Buzekom, javlja Hina.

"Ako Palestinci dobiju priznanje svoje države u UN-u, imat će poteškoća da prihvate neophodne kompromise kako bi se putem pregovora zaključio mirovni sporazum" s Izraelom, rekao je.

Netanyahu je u svibnju pred izraleskim parlamentom izložio uvjete koje želi ostvariti u okviru mirovnog ugovora s Palestincima o kojima je, po njegovim riječima, postignut "širok konsenzus" u Izraelu.

"Naselja (židovska na Zapadnoj obali) moraju ostati pod našim nadzorom. Izrael treba priznati kao državu židovskog naroda i njegova prijestolnica mora ostati nepodijeljeni Jeruzalem", rekao je on.

"Za problem (palestinskih) izbjeglica mora se pronaći rješenje izvan izraelskih granica, a mirovni ugovor mora omogućiti prekid sukoba i (palestinskih) zahtjeva prema Izraelu", ponovio je. Netanyahu je usto istaknuo da svaki mirovni ugovor mora ispuniti sigurnosne uvjete u Izraelu i obuhvatiti "izraelsku dugoročnu vojnu nazočnost u Jordanskoj dolini" duž istočne granice Zapadne obale s Jordanom.

15.06.2011. 10:15:00
http://metro-portal.hr/izrael-okuplja-zemlje-koje-se-protive-priznanju-palestine-u-un-u/60157/