« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
UZ ARAPSKU POMOĆ

Izrael nadjačao Libanon u 'ratu humusom'

Izraelski kuhari su na satelitskom tanjuru televizijske postaje pripremili više od 4 tone humusa i ušli u Guinnessovu knjigu rekorda

(msnbc.msn.com)
Više o

Izrael

,

Libanon

,

humus

,

slanutak

,

Abu Gosh

Libanon i Izrael su službeno u ratu već šest desetljeća no, u posljednje se vrijeme nadmeću u pripravljanju humusa, namaza od slanutka koji na Bliskom istoku predstavlja jednu od osnovnih živežnih namirnica i gotovo vjersku opsesiju, javlja AP i ističe da je Izrael u petak "potukao" Libanon u pripremljenoj količini te delicije.

Iskoristivši "satelitski tanjur" promjera šest metara, posuđen od jedne televizijske kuće, pedesetak kuhara u izraelskom arapskom gradiću Abu Goshu, nedaleko od Jeruzalema, pripremili su 4 tone humusa na radost i veselje stotina razdraganih Arapa i Židova. Mnogi su i zaplesali uz taktove arapske ljubavne pjesme, slaveći pobjedu nad libanonskim kuharima koji su prošle jeseni skuhali "samo" dvije tone humusa. Libanon je taj rekord, naravno, bio preuzeo od Izraelaca.

"Libanon pokušava pobijediti Izrael u pripravljanju humusa i ući u Guinnessovu knjigu rekorda, ali i reći svijetu da je to izvorno libanonski proizvod", kazao je tada libanonski organizator cijelog događaja Fadi Džreisati. Libanonci su humus čak pokušali registrirati kao autohtoni proizvod pri EU-u.

Glavna pokretačka snaga iza novog izraelskog rekorda je izraelski Arapin Džavdat Ibrahim, restaurator koji je nakon osvojene lutrije u SAD-u postao milijunaš.

Ibrahim ublažuje najnoviji "sukob" Izraela i Libanona riječima da je "konkurencija zdrava stvar". "Danas imamo humus. Nadam se da ćemo sutra razgovarati o miru u regiji", zaključio je.

Izraelski rekord verificirao je sudac Guinnessove knjige rekorda i izmjerio točno 4.087 kilograma humusa u tanjuru. Osim količinom, bio je impresioniran i ukusom. "Stvarno je ukusno", rekao je.

Humus je tradicionalno bliskoistočno jelo, a neki ga čak smatraju jednim od najstarijih poznatih jela uopće. (hina/metro-portal)

08.01.2010. 20:15:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh