« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
MALI KORACI

Vlada predložila izmjene Zakona o braniteljima

Rok za prodaju ili poklanjanje auta nabavljenog uz braniteljske povlastice produljen s dvije na četiri godine.

(Damjan Tadić, CROPIX)
Više o

Vlada

,

Jadranka Kosor

,

Europska komisija

,

Ivan Šuker

,

Božidar Kalmeta

,

broadband

,

Zakon o braniteljima

,

braniteljske povlastice

,

izmjena zakona

,

nabavka automobila

,

razvoj širokopojasne mreže

,

zloporaba olakšica

Automobili koji se nabave uz carinske i porezne olakšice za branitelje neće se moći darivati i prodavati četiri godine nakon uvoza, a oni koji to ipak žele učiniti morat će u tom slučaju platiti punu carinu i porez, prijedlog je izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihov obitelji kojima se želi spriječiti zlouporabe braniteljskih olakšica.

"Neke odredbe Zakona o carinskim i poreznim olakšicama se zloupotrebljavaju u praksi kod kupovine automobila", kazala je potpredsjednica vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor.

To je nekad i u skladu s propisima, ali je neprihvatljivo s moralnog stajališta, kazala je Kosor spominjući kako se nedavno jedan takav slučaj ponovno pojavio u medijima.

Stoga je, ističe, rok u kojem se uz braniteljske povlastice nabavljeni automobil ne može prodati niti darivati produljen s dvije na četiri godine.

Kosor je najavila kako će vlada utvrditi i najvišu vrijednost, iznos cijene automobila kojeg će se moći uvesti uz olakšice. Nada se kako će vlada "prihvatiti da se uz povlasticu ne mogu npr. kupovati Ferari ili Maybach".

Također ističe i da je riječ o automobilima i opremi koji se kupuju za branitelje, a ne da se njima koriste različite osobe i ljudi koji na taj način pokazuju da ne poštuju i same branitelje.

Izmjene Zakona o pravima branitelja odnose se i na usklađivanje s europskim zakonodavstvom, a vezano uz olakšice za PDV i trošarine.

No, time se, ističu i Kosor i ministar financija Ivan Šuker, za branitelje ništa ne mijenja.

"Tu nikakvih problema, bez obzira na prilagodbu propisa, neće biti", istaknula je Kosor, a Šuker naglašava kako se "ništa ne mijenja nego se samo mijenja tehnika".

Vlada je u saborsku proceduru uputila i prijedlog ratifikacije sporazuma s Europskom komisijom o financiranju Nacionalnog programa za Hrvatsku u okviru programa IPA. U sklopu komponente za pomoć u tranziciji i jačanju institucija u 2008. predviđeno je ukupno 376 milijuna kuna, od čega će se 306 namaknuti darovnicom EU, a ostalo kroz tijela državne uprave.

Vlada je prihvatila izvješće o provedbi Strategije razvoja širokopojasnog pristupa internetu, a ministar prometa Božidar Kalmeta pohvalio se da su premašeni ciljevi iz strategije te da će Hrvatska do kraja godine dostići europski prosjek gustoće priključenosti na internet.

U Hrvatskoj je krajem 2008. bilo 2,2 milijuna korisnika interneta, što je gustoća od 50,6 posto, dok je europski prosjek 70 posto, rekao je Kalmeta. (hina/metro-portal)

14.05.2009. 15:16:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh