« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
SDP PITA

Hoće li Vlada poštivati sporazum sa sindikatima?

HDZ je sličan sporazum sa sindikatima potpisao i pred izbore 2007., ali da ga je smanjenjem plaća izigrao, navode iz SDP-a.

(Marijan Šanić/CROPIX)
Više o

HDZ

,

Vlada

,

Ivo Sanader

,

sindikati

,

SDP

,

Milanka Opačić

,

povećanje plaća

,

smanjenje plaća

,

sporazum Vlada sindikati

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić izjavila je danas da su sindikati javnih službi potpisanim sporazumom s Vladom postigli maksimum, ali i upozorila kako je pitanje hoće li ga Vlada i poštivati, napominjući da je HDZ sličan sporazum sa sindikatima potpisao i pred izbore 2007., ali da ga je smanjenjem plaća izigrao.

"Sindikati su napravili maksimum, odabrali dobar tajming u predizborno vrijeme da natjeraju Vladu da sjedne s njima za stol i dogovori se. Sindikati su imali i veliku potporu članstva, što im je dalo dodatnu snagu u pregovorima. No, problem je premijer Sanader i Vlada koji su i 2007. u predizborno vrijeme potpisali sličan sporazum i ove ga godine izigrali, pa se postavlja pitanje što će biti s ovim sporazumom", kazala je Opačić novinarima u središnjici stranke.

"Nažalost, radnici i dalje plaćaju najveću cijenu nesposobne HDZ-ove Vlade", dodala je Opačić, uvjerena da je Vladu na potpisivanje sporazuma prisilila činjenica da su sindikati u predizborno vrijeme prijetili štrajkom.

"Ovo (sporazum) ima veze s izborima jer se ništa nije promijenilo, gospodarski i drugi pokazatelji isti su prije pet dana i danas, pa Vlada, da nije bilo pritiska štrajkom i predizbornog vremena, sigurno ne bi sjela sa sindikatima i potpisala ovakav sporazum", ocijenila je.

Upitana je li korektno da je sporazum potpisan na rok do 2016., dakle obvezuje i buduće vlade, Opačić je odgovorila kako to nije korektno, ali i naglasila da će SDP, dođe li na vlast, sporazum poštivati.

Na novinarsko pitanje kako komentira tvrdnje vladajućih da potpisani sporazum neće utjecati na izbore, dok su s druge strane isticali da presuda Branimiru Glavašu hoće, potpredsjednica SDP-a odgovorila je kako to samo pokazuje dvostruke kriterije Vlade i HDZ-a. (hina/metro-portal)

14.05.2009. 14:58:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh