« Žene
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
IZGOVORI NE DRŽE VODU

Izbrišite godine s lica uz malo svakodnevne njege

Lijenost, cijene proizvoda, umor, izostanak rezultata nisu i ne smiju biti opravdanja za prestanak brige o vlastitoj koži

Kako imati stvarno lijepu kožu
Kako imati stvarno lijepu kožu (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

žene

,

koža

,

lijepa koža

,

briga o koži

Da se skrati priča odmah na početku, želite li izbjeći preuranjen nastanak bora, mrlja kao i ostalih pokazatelja nezdrave i stare kože, potrebno je samo nekoliko minuta dnevne njege. Istina je da nenošenje zaštitne kreme tijekom zime ili lijeganje u krevet a da niste skinule šminku neće izazvati negativne posljedice, ali ako se ovakvi i slični 'propusti' ponavljaju prečesto koža vam neće biti zahvalna. Nije sad važno je li redovito ili povremeno činite ovakve greške i opravdavate ih na razne načine, evo nekoliko savjeta uz pomoć kojih ćete uspjeti očuvati kožu mlađom i zdravijom:

Ako vam je izgovor da je dan bio predugačak, da ste umorne i iscrpljene te da vam briga o licu nije ni na kraj pameti, e pa on ne drži vodu. Potrebne su vam samo dvije minute da biste se umile i očistile lice prije spavanja, a time ćete koži osigurati još godine i godine lijepoga izgleda. Prema riječima Audrey Kunin sa Kansas School of Medicine, spavanje s prljavom kožom na kojoj se nalazi i makeup te masnoća samo će dovesti do pojave akni i povećanih pora. A to nikako ne želite. Uvijek u ormariću kraj kreveta u spavaćoj sobi imajte barem jednokratne maramice za skidanje nečistoće s lica.

Ako vam je izgovor da ne trebate nanositi kremu za sunce jer je zima, varate se. Izlaganje ultraljubičastim zrakama primarni je uzrok starenja kože. I to traje tijekom čitave godine. Obzirom da te zrake mogu proći kroz staklo, njima ste izložene čak i kad ste u zatvorenim prostorijama. Najbolji način da se zaštitite je losion za tijelo ili krema za sunčanje visokog  faktora. Najbolje su one koje sadržavaju nešto od sljedećeg: cinkov oksid, titanijev dioksid, avobenzone, Helioplex ili Mexoryl.

Ako vam je izgovor da je briga o koži preskupa, niste u pravu. Kako biste uštedjele kupujte u klasičnim prodavaonicama kozmetike. Ljekarne često znaju biti preskupe. Usto, brojne studije su pokazale da su proizvodi za mase jednako, a katkada i više učinkoviti nego skupocjeni preparati, kaže David E. Bank, dermatolog sa Sveučilišta Columbia. Najučinkovitije kreme i preparati protiv starenja kože sadrže retinoide, AHA kiseline, peptide, vitamin C i hijaluronsku kiselinu.

Ako ste odustale jer ste pokušale gotovo sve, a ništa ne uspijeva, pogriješile ste. Katkada je potrebno i do osam tjedana da biste vidjele rezultate, zato dajte proizvodima vremena da urade svoje. Usto, ako planirate prijeći na nove preparate, činite to na način da uvedete, odnosno počnete koristiti jedan svaka dva mjeseca. Zašto? Zato što se vaša koža mora prilagoditi agresivnim tvarima namijenjenim za borbu protiv starenja kože. Pretjerivanje u miješanu proizvod i preparata imat će samo suprotan učinak.

Ako se opravdavate da vam eksfolijacija izaziva iritaciju i crvenilo lica, opravdanje vam nije dobro. Uklanjanje mrtvih stanica kože ublažava bore i osvjetljuje ten, ali agresivno trljanje po licu nije dobro. Koristite kemijske preparate za uklanjanje mrtvih stanica koji sadrže glikoličnu kiselinu ili nježna zrnca. Izbjegavajte pregruba sredstva s neravnomjernom površinom. Uklanjajte mrtve stanice jednom ili dva puta tjedno - ne svaki dan!

10.02.2013. 15:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh