« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
POSLJEDICE

Izbjeglice opsjedaju Lampedusu

Rijeka izbjeglica iz Tunisa na Lampedusu se prekinula samo zbog nemirnog mora, u četvrtak navečer je stigla nova olupina s nevoljnicima

Izbjeglički kamp na Lampedusi
Izbjeglički kamp na Lampedusi (Deutsche Welle)
Više o

Tunis

,

izbjeglice

,

Lampedusa

Nekoliko tisuća izbjeglica koji su se domogli Lampeduse proteklih dana, tek je kap u moru rijeke nesretnika koji svake godine stižu u Europsku uniju - legalno ili ilegalno. Na ukupno oko 260.000 osoba koje godišnje stignu u Europu i zatraže azil jer se u domovini smatraju progonjenima, dolazi nepoznat broj osoba koje ilegalno dolaze u Uniju. Prema grubim procjenama, njih je dva, tri ili čak četiri puta više od onih koji ne kriju da traže utočište u Europi.

Diktatori su obavljali "prljav posao" za Europu

Ali dok najveći broj takvih ilegalnih doseljenika dolazi u Europu kao "turisti" - i nakon toga nestaju među 500 milijuna stanovnika Europske unije, ne prestaju prizori nesretnika koji u olupinama prelaze Mediteran na put u, kako vjeruju, bolju budućnost. Najnoviji val izbjeglica je Europi otvorio oči i pred problemom kako su za Europu "prljav posao" obavljali drugi.

Njemački političar iz stranke Zeleni Jürgen Trittin: "Europa se dugo dobro razumjela s despotima sa sjevera Afrike koji su pomagali zaustaviti rijeke izbjeglica. Sada su despoti nestali - i svi se radujemo zbog toga, ali onda svi u Europi moramo biti zajedno u tom problemu."

Doista: na primjer libijski vođa Gadafi je od Europe zatražio pet milijardi eura da zaustavi izbjeglice, ali i bez takvih suludih iznosa, libijskom diktatoru je do 2013. obećano ukupno 50 milijuna eura da poboljša nadzor granica radi sprečavanja iseljavanja.

Zapravo, Europa ima i vlastiti zajednički sustav nadzora granica Frontex sa sjedištem u Varšavi i njegov zapovjednik Ilkka Laitinen je spreman preuzeti i zadaću pred Lampedusom: "Prema našim mogućnostima možemo pokrenuti zajedničku europsku misiju, koja će sadržavati tehničku potporu talijanskim snagama, kao i ophodnju, ako Italija tamo nema dovoljno jedinica."

Cijeli članak možete pročitati ovdje

Piše: B. Riegert, A. Šubić/Deutsche Welle
19.02.2011. 12:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh