« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
CYBER WARRIORS

Hakeri iz Anonymousa napadaju Iran

Mi smo Anonymus i mnogo nas je. Mi ne opraštamo, ne zaboravljamo. Očekujte nas

We are Anonymous
We are Anonymous (Anonymous)
Više o

Iran

,

cyber napad

,

Anonymous

,

hackeri

Iranska vlada je prošlog petka (11.2.)  slavila 32. godišnjicu iranske revolucije i, prije svega, samu sebe. Tog dana je na Youtube-u objavljena video-snimka koja je praktično predstavljala objavu rata vlastodršcima u Teheranu. Skupina hakera „Anonymus", koja je umrežena širom svijeta, najavila je izvođenje operacije pod nazivom Iran.

Takozvani DDoS-napadi (Distributed Denial of Service) protiv internetskih stranica iranske vlade trebali bi poslužiti kao prosvjed protiv tlačenja, tiranije i mučenja. Na kraju video snimke na kojoj se vidi kako su ugušeni prosvjedi, demonstrantima je upućena poruka koja glasi: „Trebate znati da vas podržavamo i da niste sami. Mi smo 'Anonymus' i mnogo nas je. Mi ne opraštamo, ne zaboravljamo. Očekujte nas."

Napadi na vladine stranice

Paralelno s demonstracijama oporbe održanim u ponedjeljak u Teheranu uslijedili su i napadi „Anonymusa" na Internet stranice iranske vlade.  Mahmood Enayat je šef Iran Media Projekta na Sveučilištu u Pennsylvaniji. On je promatrao napade i njihove učinke:  „Izgleda da im je pošlo za rukom napraviti poremećaje na važnim internet stranicama kao što je stranica predsjednika Ahmadinedžada i državne radio-televizije."

Zanimljivo je, međutim, da je konzervativni informativni portal Fars-Novosti, inače blizak revolucionarnoj gardi, korisnicima ostao pristupačan. Ovaj tehnički moderno opremljeni portal funkcionira usprkos međunarodnim sankcijama protiv Irana jer se server nalazi u Kanadi. Režim u Teheranu pored plaćenih razbijača na ulici, poznatih kao basidži-milicija, ima i plaćene 'cyber-ratnike' koji su napali stranice iranske oporbe. „Borba za kontrolu nad internetom time ide dalje od uobičajenog filtriranja.Takozvani DDoS napadi su postali vladina mjera za nadzor interneta", kaže Mahmood Enayat.

 

Piše: Ehsan Nourouzi, Belma Fazlagić-Šestić/Deutsche Welle
19.02.2011. 15:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh