« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
A HAZU?

Ivan Đikić postao član njemačke Akademije Leopoldina

Đikić kaže da je počašćen izborom u prestižnu njemačku Akademiju za prirodoslovne i medicinske znanstvenike

Ivan Đikić
Ivan Đikić (Nikola Vilić/Cropix)
Više o

HAZU

,

Ivan Đikić

,

europsko juniorsko prvenstvo

Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić danas je promoviran u redovitog člana njemačke Akademije za prirodoslovne i medicinske znanstvenike "Leopoldina". Ističe da je počašćen izborom u tu prestižnu akademiju, ali da je to i obvezujuća čast.

Ivan Đikić direktor je Instituta izvrsnosti (FMLS) i Instituta za biokemiju II na Goetheovu sveučilištu u Frankfurtu, a danas je na službenoj ceremoniji u Erlangenu promoviran u redovitoga člana "Leopoldine", u svijetu najstarije akademije prirodnih znanosti.

Kako je Đikić rekao u telefonskom razgovoru za Hinu, izbor u jednu prestižnu akademiju kao što je "Leopoldina" čast je i potvrda prepoznatljivosti znanstvenog rada izabranog člana. Budući da je riječ o jednoj aktivnoj akademiji, Đikić to smatra i obvezom da se kroz različite projekte pridonese obrazovanju mladih i popularizaciji znanosti, a savjetovanjem državnih ustanova o znanstvenim pitanjima pridonose kvalitetni odluka njemačke Vlade.

Ivan Đikić kratko se osvrnuo i na činjenicu da u ožujku ove godine nije izabran za dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) rekavši da svaka akademija, pa tako i HAZU, bira članove na temelju svojih kriterija. Uvjeren je kako je važno samo da se izaberu dobri i kvalitetni članovi te da će kriteriji po kojima HAZU bira svoje članove iznjedriti dobre i kvalitetne rezultate.

Kako je rekao, osobno nema nikakvih loših osjećaja zato što nije izabran u HAZU. Podsjetio je da su ga za dopisnog člana HAZU predložili neki članovi te akademije, ali da taj prijedlog nije dobio potporu većine.

Istaknuo je kako njegov neizbor za člana HAZU nije nikakva prepreka za njegovu suradnju s hrvatskim znanstvenim i obrazovnim institucijama i s tim u vezi spomenuo suradnju s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Splitu u sklopu novoosnovanog Laboratorija za onkologiju na Fakultetu kojega će voditi na Katedri za imunologiju i medicinsku genetiku.

Đikić je ove godine dobio i prestižnu nagradu Europskog savjeta za istraživanja (European Research Council) od 2,5 milijuna eura za istraživanje novih signalnih molekula koje kontroliraju vezu tumora i upalnih procesa koja ga je uvrstila u sam vrh europske znanstvene zajednice, a dio toga novca bit će uložen i u istraživanja na splitskome Medicinskom fakultetu.

"Leopoldina" je osnovana 1652. u Schweinfurtu, a od 1878. sjedište joj je u Halleu. Njemačkom nacionalnom akademijom znanosti proglašena je u srpnju 2008. godine. Izabrani znanstvenici članovi su određene sekcije unutar akademije, a članstvo su zaslužili svojom akademskom izvrsnošću. (hina/metro-portal)

29.09.2010. 20:23:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh