« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
BEZ OTKUPNINE

Kamerun: Otmičari hrvatskog pomorca traže puštanje svojih boraca

Borci za slobodu kamerunskog poluotoka Bakassija kaže da će pustiti šestoricu talaca ako se njihovih osmero boraca oslobodi

Kamerun: Otmičari hrvatskog pomorca traže puštanje svojih boraca
Kamerun: Otmičari hrvatskog pomorca traže puštanje svojih boraca (Wikipedia)
Više o

otmica broda

,

Rubens

,

klavir iza leđa

,

UARS

,

9. listopad

Pobunjenici s kamerunskog poluotoka Bakassija objavili su da će šestoricu talaca, među kojima je i hrvatski pomorac, razmijeniti za oslobađanje osmorice svojih boraca iz zatvora, rekao je njihov vođa u srijedu, što je novost jer se prije govorilo o otkupnini.

Hrvatski pomorac Klaudio Stilin i filipinski pomorac, koji je s njim plovio na brodu "Amerigo Vespucci" pod luksemburškom zastavom u vlasništvu belgijskog brodara Jana de Nula, oteti su noću između 12. i 13. rujna nedaleko od luke Douala na jugu Kameruna. Belgijski brodar Jan de Nul potvrdio je tu otmicu, a lokalni mediji javili su o otmici drugog broda s četveročlanom kamerunskom posadom.

"Mi držimo šestoricu talaca", rekao je za agenciju Reuters Jerry Owei, vođa skupine Borci za slobodu (poluotoka) Bakassija, skupine odvojene od Afričkih mornaričkih komandosa, i objavio: "Nećemo pustiti (taoce) sve dok kamerunski predsjednik Pul Biya pregovarima ne postigne oslobađanje osmorice naših boraca iz zatvora u Bueai".

U ponedjeljak je neimenovani kamerunski izvor blizak istrazi objavio da otmičari traže "puno novca" za oslobađanje šestorice talaca.

Skupina Bakassi objašnjava da traži naknadu za Nigerijce koji su morali napustiti poluotok Bakassi pošto je to prijeporno zemljište 2008. bilo vraćeno Kamerunu.

U protekle tri godine teško naoružani pobunjenici s Bakassija pridružili su se drugim militantnim skupinama koje djeluju u delti Nigera, naftom bogatu dijelu Nigerije gdje napadaju naftne pogone, brodove i obalne gradove u Gvinejskom zaljevu. Kamerun tvrdi da je gusarstvo razlog 13-postotnu gubitku njegove naftne industrije u protekloj godini te da su strana ulaganja izostala u njegov energetski sektor zbog gusarskih napada. (hina/metro-portal)

29.09.2010. 19:18:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh