« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
KOMBINATORIKA

Ivan Đikić i Igor Štagljar objavili otkriće novog načina terapije karcinoma

Kombiniranje blokiranja EGF receptora i uporabe molekule HDAC6 ukazuje na mogućnosti terapije u tretiranju nekoliko vrsta tumora

(Nikola Vilić/Cropix)
Više o

karcinom

,

Ivan Đikić

,

liječenje raka

,

Igor Štagljar

,

anti tumorska terapija

,

EGF receptori

,

HDAC6

U najnovijem broju uglednog znanstvenog časopisa Science Signaling dr. sc. Ivan Đikić iz Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Frankfurtu, te dr. sc. Igor Štagljar s Medicinskog fakulteta u Torontu objavili su otkriće novog mehanizma koji koči prijenos receptora u stanici, izvijestila je tvrtka Briefing.

Ovo otkriće ima medicinski značaj zbog toga što ukazuje na mogućnosti kombinirane terapije u tretiranju nekoliko vrsta tumora poput tumora dojke, pluća, gušterače, debelog crijeva i dr.

Naime, znanstvenici su ukazali da anti-tumorska terapija može biti uspješnija ukoliko se kombinirano blokiraju EGF receptori (čija povećana aktivnost uzrokuje razvoj tumora) i novootkrivena molekula HDAC6, koja djeluje kao kočnica u transportu tih receptora.

EGF receptor je smješten u staničnoj membrani na površini ljudske stanice, gdje se aktivira vezanjem faktora rasta, uzrokujući premještanje receptora iz plazmatične membrane u stanici, nakon čega se on u endocitotskoj mreži razvrstava na različite lokacije. Inhibicija aktivnosti receptora postiže se posljednjim premještanjem aktivnog receptora u lizosom, staničnu organelu specijaliziranu za razgradnju receptorskih kompleksa. Taj proces je reguliran proteinom HDAC6, kako je opisano u najnovijem radu. Ukoliko ovaj sustav ne funkcionira, EGF receptori se mogu nakupiti i tako pojačati svoju aktivnost, dovodeći do razvoja raka, poput raka glave i vrata, dojke, pluća i gušterače. Zbog svoje ključne uloge u tim procesima, EGF receptor je meta nekolicine lijekova protiv raka.

"Na ovom otkriću radila su 24 znanstvenika iz cijelog svijeta i ono je rezultat ne samo multinacionalnog, već i multidisciplinarnog pristupa znanstvenom problemu. Ovo je istraživanje primjer primjene visokih modernih tehnologija u rješavanju važnih hipoteza biologije i medicine. Osim toga dobar je i pokazatelj da hrvatski znanstvenici u inozemstvu mogu uspješno surađivati i postizati vrhunske znanstvene rezultate ", istaknuo je dr. sc. Ivan Đikić, navodi Briefing. (hina/metro-portal)

19.12.2009. 19:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh