« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
BRITANCI SE BRANE

Istraživanjem podmorja kod Falklanda ne krši se međunarodno pravo

Argentinci su iznijeli prigovor na plan o potrazi za naftom u blizini otočja te su u utorak donijeli posebnu uredbu o tome

Velika Britanija i Argentina jednom su već ukrstile koplja zbog Falklandskih otoka
Velika Britanija i Argentina jednom su već ukrstile koplja zbog Falklandskih otoka (Getty Images)
Više o

Velika Britanija

,

nafta

,

Argentina

,

Falklandski otoci

Britanci su u utorak odbacili prigovore Argentine o istraživanju podmorja na širem području Falklandskog otočja u potrazi za nalazištima nafte, uz objašnjenje da se ona provode u skladu s međunarodnim pravom.

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez izjavila je kako su latinoamerički čelnici uz nju kada je riječ o iznesenim prigovorima. Argentinske su vlasti u utorak objavile da će pojačati kontrole brodova koji plove na Falklandske otoke dok rastu napetosti s Velikom Britanijom. Ondje je 1982. izbio rat između dviju zemalja.

"Britanski suverenitet nad Falklandskim otočjem apsolutno je jasan i u skladu s međunarodnim pravom", rekao je britanski ministar vanjskih poslova David Miliband. "Istraživanja podmorja u potrazi za naftom, u potpunosti su u skladu s međunarodnim pravom", kazao je. Argentinci su iznijeli prigovor na plan o potrazi za naftom u blizini otočja te su u utorak donijeli posebnu uredbu o tome. Potpisala ju je argentinska predsjednica, a odredbom se utvrđuje da svaki brod koji plovi iz neke luke na argentinskom teritoriju do luka na Falklandskim otocima ili prelazi teritorijalne vode otočja, za to mora tražiti dozvolu argentinske vlade.

Dozvole za plovidbu izdavat će međuministarsko povjerenstvo, a sva transportirana roba iz neke argentinske luke do arhipelaga morat će se prijaviti, precizirao je šef argentinske vlade Anibal Fernandez. Unatoč porazu 1982. tijekom rata u kojem je poginulo 649 argentinskih vojnika i 255 britanskih, Argentina i dalje traži priznanje suverenosti nad otocima koje naziva Las Malvinas koje je 1833. okupirala Velika Britanija pod imenom Falklandski otoci. (hina/metro-portal)

23.02.2010. 20:42:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh